ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Virtualna šetnja planetom na kojem može biti života

Virtualna šetnja planetom na kojem može biti života
Houston, 24. veljače 2017. - Nakon objave otkrića solarnog sistema sa sedam planeta udaljenog 40 svjetlosnih godina od Zemlje Američka svemirska agencija (NASA) napravila je simulaciju u 360 stupnjeva kako bi omogućila ljudima virtualno istraživanje stjenovite površinu novog svijeta.
Panorama prikazuje površinu jednog od planeta, trećeg najbližeg zvijezdi TRAPPIST-1. Posjetioci tako mogu virtualno istražiti zamišljenu okolinu klikanjem fotografije mišem.  

Izgled panorame zasniva se na podacima NASA-e koje je dosad prikupila. U prikazu od 360 stupnjeva na nebu se može vidjeti zvijezda TRAPPIST-1, kao i drugi planeti.

Znanstvenici vjeruju da bi na nebu bilo moguće vidjeti druge planete približno iste veličine kao Zemlja zbog njihove blizine u solarnom sustavu.

Još nije poznato jesu li one nastanjive, ali tri planete se nalaze unutar "nastanjive zone", što znači da su možda na takvoj udaljenosti od svoje zvijezde koja omogućava postojanje vode na njima.

Šest planeta najbližih ovoj patuljastoj zvijezdi nalazi se u zoni u kojoj se temperature kreću u rasponu od nula do 100 stupnjeva.

Trajanje jedne godine za svih sedam planeta izuzetno je kratko, od jednog dana do najviše 20 dana.

Znanstvenici smatraju da od tih šest planeta najmanje tri imaju oceane, što znatno povećava šanse za postojanje života. Video možete pogledati ovdje.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2