PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Više od 540 milijuna eura kazne za udruživanja u autoindustriji

Više od 540 milijuna eura kazne za udruživanja u autoindustriji
Bruxelles, 27. veljače 2018. - Europska komisija kaznila je sedam kompanija s ukupno 546 milijuna eura zbog kartelskog udruživanja u sektoru proizvodnje svjećica, sustava za kočenje i pomorskog transporta vozila, što je najnovija u nizu strogih kazni izrečenih u sektoru automobilskih dijelova koje su Europskoj uniji donijele gotovo šest milijardi eura.
Kako piše Financial Times, četiri kompanije – čileanski CSAV, japanski K Line i NIK i norveško-švedski WWL-EUKOR – kažnjene su s ukupno 395 milijuna eura zbog kartelskog dogovaranja i popravljanja ponude kako bi zadržale tradicionalni tržišni udio u prekooceanskom transportu novih automobila, kamiona i poljoprivrednih vozila u Europu i iz nje od listopada 2006. do rujna 2012. godine.

Proizvođači automobilskih dijelova Bosch i NGK kažnjeni su s ukupno 76 milijuna eura zbog dogovaranja cijena automobilskih svjećica između 2000. i 2011. godine kako bi izbjegli međusobnu tržišnu utakmicu.

Treći sudionik u kartelu, japanski Denso, izbjegao je novčanu kaznu od gotovo milijun eura jer je obavijestio nadležne o kartelu.

Europska komisija je dobila informaciju o još dva kartela na tržištu sustava za kočenje u razdoblju od 2007. do 2011. godine, u čijim su aktivnostima sudjelovali njemački proizvođači Bosch i Continental, kao i TRW, nekadašnja američka kompanija, koja je sada također u njemačkom vlasništvu.

Bosch i Continental kažnjeni su s ukupno 75 milijuna eura, dok je TRW, kao uzbunjivač, izbjegnuo kaznu od 54 milijuna eura.

"Karteli su nanijeli štetu europskim potrošačima i negativno utjecali na konkurentnost europskog automobilskog sektora, u kojem je u EU-u zaposleno gotovo 12 milijuna radnika", izjavila je europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2