ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 06. ožujka 2017. - Plin za građane neće poskupjeti, no takvo Vladino rješenje stvorilo je probleme na tržištu. Rješenje je pronađeno tako što su se svi u lancu odrekli dijela profita.
Neki su o tome konzultirani, a distributeri kažu da o tome ne znaju ništa - službeno će o cijeni odlučiti HERA, državna agencija, možda u ponedjeljak. U Hrvatskoj je distributera deset puta više nego u nekim drugim članicama Unije - kažu da će opstati samo jaki, pa će ova mjera, jedni tvrde - donijeti red, a prema mišljenju drugih - pomor.

"Uprava varaždinskog distributera plinom 'Termoplin' bori se ovih dana što jeftinije nabaviti plin. Na taj način pokušat će umanjiti gubitke koji će nastati ako budu morali smanjivati marže. Cijena plina je negdje oko 22-24 eura po megavat satu što je dosta visoka cijena u odnosu na navode da će Ina Elektroprivredi dati negdje za 18-19 eura po mogavat satu", kaže za HRT direktor Termoplina Vardažin Ivan Topolnjak.

HEP-ov natječaj za nabavu plina bio je otvoren do kraja petka, a čini se da je potencijalnih dobavljača u igri ostala samo Ina. Iz Ine poručuju da su HEP-u ponudili konkuretnu cijenu plina, ali ne mogu otkriti kolika je. Sada čekaju odgovor HEP-a na njihovu ponudu ali ne žele komentirati medijske spekulacije. Sličan odgovor stiže od HEP-a. Kažu kako do potpisivanja ugovora nisu u mogućnosti komentirati sam natječajni postupak.

"Napominjemo da i nakon okončanja natječajnog postupka, ugovorene cijene, kao dio ugovora, predstavljaju poslovnu tajnu, koja obvezuje obje ugovorne strane", poručuju.

Vladina odluka da se cijena za građane ne mijenja stvorila je distributerima i opskrbljivačima brojne probleme.

"Mi sada radimo reguliranu cijenu koja je niža od tržišnih uvjeta i onemogućujemo tržištu da funkcionira. Sličnu stvar smo imali s benzinom prije par godina. Sad vidimo da je ova tržišna puno bolja jer možemo smanjiti cijenu ovisno o tržištu ili blago povećati. U principu ubijamo konkurenciju - Ubili smo je", tvrdi predsjednik Uprave RWE Plin Zoran Miliša.

U Hrvatskoj djeluje 35 distributera i svi tvrde da nemaju prostora za smanjenje njihovih tarifa. Slično govori i 55 opskbljivača plinom.

"I opskrba posluje na rubu isplativosti, a kupci mogu otići bilo kada. Ponavljam, radi se o hrvatskim firmama. Bilo bi dobro da se smisleno nađe načina kako da one se okrupne, a ne da se to radi na način da propadaju ili da ih netko kupuje za nikave novce", izjavio je predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača prirodnim plinom HGK Srećko Egzeta.

I jedni i drugi čekaju odluku neovisne agencije HERE koja treba potvrditi Vladinu odluku i raspravaljati o izračunu tarifnih stavki za opskrbu plinom.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / HRT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2