OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

WEF traži suradnju, multilateralizam u rješavanju globalnih izazova

WEF traži suradnju, multilateralizam u rješavanju globalnih izazova
Davos, 24. siječnja 2018. - U utorak je u škijaškom odmaralištu u švicarskom gradu Davosu otvoren godišnji sastanak 48. Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) na kojem su sudjelovali vođe vlada i država zatraživši pritom da 2018. bude godina suradnje i multilateralizma u kojoj će se adresirati veliki globalni izazovi poput klimatskih promjena, terorizma i protekcionizma.
Tijekom svog govora na otvorenju plenarne sjednice WEF-a 2018, indijski premijer Narendra Modi je rekao da se klimatske promjene nalaze na vrhu zajedničkih izazova s kojima se svijet danas suočava, no svijet nije napravio puno da se uhvati u koštac s najvećom prijetnjom svim ljudskim civilizacijama.

Rekao je da svijet treba potaknuti suradnju kako bi se nosio s navedenim pitanjima i promijenio osnovni način razmišljanja iz "potrošnje koja se bazira na pohlepi" na "štedljivu potrošnju" kao bi se izbjeglo preveliko iskorištavanje prirodnih resursa i postigao "sklad između čovjeka i prirode."

Modijev apel je ponovio predsjednik Švicarske Konfederacije Alain Berset koji smatra da su klimatske promjene i terorizam s jedne strane, i mir i sigurnost s druge, najvažnija pitanja u današnjem svijetu.

I njegovo rješenje je potpuno jasno -- nastaviti promovirati multilateralizam i slobodnu trgovinu kako bi se izgradilo pošteno društvo u kojem neće biti gorčine i ljutnje, u kojem je društveni status svih poboljšan, te poboljšana sveukupna jednakost svih ljudi.

Godina 2018. bi trebala biti godina međunarodne suradnje i multilateralizma, a nacionalizam i protekcionizam neka budu tek faza, urgirao je predsjednik Švicarske Konfederacije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2