PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Zašto Bosna i Hercegovina uvozi struju u milijunskim iznosima?

Zašto Bosna i Hercegovina uvozi struju u milijunskim iznosima?
Sarajevo, 12. rujna 2017. - Visoke temperature i dugotrajna suša smanjile su razine vode u rijekama širom zapadnog Balkana, što je utjecalo na snagu hidroenergije i nagli rast cijena električne energije u regiji. Ipak, iz tri bh. elektroprivrede poručuju da posluju stabilno i da do povećanja cijena električne energije neće doći.
Bosna i Hercegovina, kao jedini regionalni izvoznik električne energije, zbog velikih suša došla je u situaciju da izdvaja milijunska sredstva za kupovinu električne energije iz inozemstva. Reuters piše da je udvostručila uvoz od početka godine, a da je uz to zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugljen u istom periodu za što je potrošeno nešto više od 150 milijuna eura od početka godine.

U Bosni i Hercegovini, od tri elektroprivrede jedino Elektroprivreda HZHB nema termalne kapacitete, zbog čega je primorana da se oslanja isključivo na proizvodnju električne energije iz tekuće vodene mase. Budući da su dugotrajne suše i visoke temperature u prethodnom periodu prouzrokovale smanjenje razina vode u rijekama, poslovanje svih elektroprivreda je otežano, a naročito Elektroprivrede HZHB, koja nema termalne kapacitete.

Direktor Elektroprivrede HZHB Marinko Gilja tvrdi da trpe veliku štetu, ali da su pogonsku spremnost sveli na minimum što je rezultiralo pozitivnim poslovanjem u prvoj polovini 2017. godine. Međutim, izvještaj poslovanja za prvih šest mjeseci tekuće godine nije objavljen. Ili preciznije: izvještaj je objavljen, ali ne sadrži nikakve podatke o poslovanju.

Amer Jerlagić, bivši direktor Elekroprivrede BiH, objasnio je kako je poslovanje Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS, koje imaju termalne kapacitete, tijekom prethodnog sušnog perioda ovisilo od toga koliko su imale ugljena na depoima.

"Bosna i Hercegovina je uvijek bila izvoznik električne energije, bez obzira što u samom sistemu, unutar BiH, dvije elektroprivrede imaju viška energije, a jedna ima manjka energije. Kad se sve to zajedno zbroji, BiH je generalno imala viška električne energije", objasnio je Jerlagić.

Dodao je da ako se ima dovoljno ugljena, ako su depoi puni i ako je dobra spremnost termoblokova da odgovore situaciji koja se traži kako vjeruje da su i u ovakvoj situaciji ove dvije elektroprivrede mogle prodavati struju na tržištu po dobrim cijenama. "Mislim da je u problemu bila Elektroprivreda HZHB", istaknuo je Jerlagić koji objašnjava da je treći kvartal godine uvijek najskuplji, jer hidrologije u tom periodu generalno nema.

"Ono što je bilo snijega otopilo se... Drugi kvartal je uvijek najjeftiniji, a treći je najskuplji. Inače je praksa da se u elektroprivredama pripremaju natječaji za prodaju električne energije u trećem kvartalu, jer su tada cijene najskuplje. Tad se najbolje može zaraditi od prodaje na tržištu", istakao je Jerlagić.

Dodao je da je hidrologija ove godine drastično teža nego inače, ali da to ne bi trebalo biti ništa novo za one koji se za to dobro pripreme.

"To nije ništa novo za one koji dobro planiraju i za one koji mogu osigurati dovoljne količine ugljena, odnosno drugih energenata iz kojih mogu proizvesti električnu energiju", rekao je Jerlagić. Tako je BiH od zemlje koja je donedavno izvozila struju postala veliki uvoznik.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2