ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Zašto je Merkel promijenila mišljenje o Sjevernom toku 2?

Zašto je Merkel promijenila mišljenje o Sjevernom toku 2?
Moskva, 04. srpnja 2017. - Mnogi europski partneri Njemačke su uvrijeđeni time što Berlin "otvoreno podržava posao Vladimira Putina", projekt cjevovoda "Sjeverni tok-2", piše Der Spiegel.
Radi se o tome da se zbog približavanja izbora kancelarka Njemačke, Angela Merkel pribojava novog sukoba s predsjednikom Rusije, iako je prije samo dvije godine bile kategorički protiv izgradnje plinovoda i čak ga je nazvala "vražjim projektom" Moskve, piše njemački list.

Projekt cjevovoda "Sjeverni tok-2" dijeli Europu, piše Der Spiegel. "I Njemačku ponovno optužuju da bezobzirno slijedi svoje interese". Naime, poslije izgradnje plinovoda 70% ruskog plina za EU će stizati direktno u Njemačku, zaobilazeći pritom Poljsku, Ukrajinu i baltičke zemlje.

Izgradnju "Sjevernog toka-2" realizira tvrtka "Nord Stream 2" — zajedničko poduzeće ruskog koncerna "Gazprom" i njemačkih energetskih kompanija BASF i Uniper. Predsjednik vijeća direktora "Nord Stream 2" je bivši kancelar Njemačke, Gerhard Schroder, podsjeća Der Spiegel.

Zbunjuje činjenica da i sadašnja kancelarka Njemačke, Angela Merkel podržava izgradnju plinovoda, iako je prije samo dvije godine govorila da je to "vražji projekt" Moskve, piše list i pokušava objasniti njene motive.

U redovima Kršćansko-demokratske unije govori se o tome da se Merkel "boji novog konflikta s ruskim predsjednikom, i to posebno zbog izbora koji se približavaju". Osim toga, mnogi građani Njemačke smatraju da je "njemačka vlada otišla predaleko kada se radi o sankcijama protiv Moskve", dodaje list, prenosi RT.

Po mišljenju njemačkog lista, Merkel ne odgovara da odustane od projekta i zato što je Amerika u posljednje vrijeme pojačala pritisak na Europu. Nedavno je senat SAD odlučio da pooštri sankcije protiv Moskve. "Senatori su svoju odluku dopunili otvorenim prijetnjama protiv europskih firmi koje posluju u sferi energetike s Rusijom", objašnjava Der Spiegel. "Nakon toga ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabrijel i kancelar Austrije, Kristijan Kern javno optužuju senatore da pod maskom sankcija lobiraju interese američke naftne industrije. Čak i se Merkel nije svidio grubi izražaj Gabrijela, no ona nije imala drugog izbora nego stati na stranu ministra vanjskih poslova".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2