PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Zašto je biciklizam dobar za cjelokupno gospodarstvo?

Zašto je biciklizam dobar za cjelokupno gospodarstvo?
London, 16. studenog 2014. - Europska biciklistička industrija danas zapošljava više osoba nego sektor rudarstva te gotovo dvostruko više osoba od industrije čelika, navodi se u prvom sveobuhvatnom istraživanju ovog sektora.
Trenutno je u europskoj biciklističkoj industriji, koja uključuje proizvodnju, prodaju, infrastrukturu te turističke i druge povezane usluge zaposleno impresivnih 655 tisuća osoba, dok u rudarskoj industriji radi 615 tisuća ljudi, a u sektoru proizvodnje čelika 350 tisuća osoba. Ukoliko se trenutni udio od 3% putovanja biciklom diljem Europe udvostruči do 2020. godine, broj zaposlenika mogao bi narasti na čak milijun osoba.

Kevin Mayne, direktor razvoja u Europskoj biciklističkoj federaciji (ECF), navodi kako se radi o vrlo jasnoj poruci za vlade i lokalne vlasti diljem Europe. Mayne napominje: "Ulaganjem u biciklizam rješavaju se prometni, klimatski i zdravstveni problemi. No, ovim izvješćem dokazujemo da sa svakom izgrađenom biciklističkom stazom doprinosimo i razvoju cjelokupnog gospodarstva Unije. Ulaganje u biciklizam osigurava bolji povrat investicije od bilo koje druge opcije prijevoza".

Ovo je još jedan dokaz da transformacija ekonomije u zelenu i niskoguljičnu može otvoriti nova radna mjesta, ukoliko se osiguraju odgovarajuća ulaganja. Rezultati studije pokazuju da vožnja biciklom ima veći intenzitet zapošljavanja nego bilo koji drugi prometni potsektor.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se najveći broj radnih mjesta u biciklizmu vezuje uz turistički sektor koji zapošljava čak 524 tisuće osoba te u maloprodaji koja zapošljava 80 tisuća osoba. Inovacije kao što su e-bicikli i kampanje za sigurnost u prometu te infrastrukturni projekti mogli bi znatno ojačati sektor i pokrenuti novi val zapošljavanja, navodi ECF.

Leuven Research Institute, koji je proveo istraživanje, navodi kako su poslovi vezani uz biciklizam zemljopisno stabilniji od ostalih sektora te nude sveobuhvatna i lako dostupna radna mjesta čak i za niskokvalificirane radnike.

Za kraj, bitno je napomenuti kako biciklizam doprinosi znatno više lokalnom gospodarstvu od drugih načina prijevoza budući da biciklisti više obilaze i koriste usluge malih trgovina, restorana i kafića od korisnika drugih načina prijevoza.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2