TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Zašto se ova zemlja odrekla milijardi prihoda od nafte?

Zašto se ova zemlja odrekla milijardi prihoda od nafte?
London, 11. siječnja 2017. - Karipska država Belize, prva je zemlja u razvoju koja je zabranila bušenje o oceanu te izvlačenje nafte i plina. Ova zemlja odlučila je kako od potencijalne ekološke katastrofe želi zaštititi svoj koraljni greben, najveći na svijetu poslije australskog Great Barrier Reefa.
Velika je to pobjeda za "Belize Barrier Reef Reserve System World Heritage site" koji je i na popisu UNESCO-ve liste zaštićenih područja, cjelokupnu floru i faunu ali i tisuće građana koji žive na obali, te budućnost turizma u toj zemlji.

Dio ekosustava oko grebena već je ugrozila izgradnja, a potencijalno bušenje morskog dna dodatno bi dovelo u pitanje ne samo opstanak 1.400 vrsta oko grebena već i ekonomiju i prirodne resurse Belizea. World Wildlife Fund i kampanju koje je dovela do zabrane podržalo je preko 450.000 ljudi diljem svijeta, mnogi od njih znanstvenici i ekolozi.

Naftna revolucija započela je 2006. kada su u Belize došli investitori iz Irske i savezne države Colorado, a dnevno se proizvodilo 5.000 barela, dok je začetnica investicija, geologinja iz Denvera Susan Morrice, predviđala kako će Belize jednog dana proizvoditi 50.000 barela dnevno.

Belize će sada ostati, nadaju se građani, netaknuti raj šarenih koralja, morskih životinja i mangrovih šuma na obali. Posebno je to važno ako se uzme u obzir da ova država godišnje od turizma i ribarstva uprihodi 237 milijuna dolara godišnje.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2