HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beograd, 31. siječnja 2018. - Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je ovaj tjedan da će se, umesto plinovoda "Južni tok", uskoro graditi "Srpski tok", sa trasom od Bugarske do Srbije.
Ona je također rekla da će tvrtka Južni tok, koja je formirana zbog projekta istoimenog plinovoda, uskoro biti preimenovana u Srpski tok.

"Trenutno projektiramo plinovod Niš - Dimitrovgrad i verujem da ćemo uskoro početi i sa izgradnjom", rekla je Brnabić. Kako kaže, to je plan vlade i jedan od njenih prioriteta u okviru Berlinskog procesa - plinovod ka Bugarskoj, koja postaje jedno od plinskih čvorišta ovog dijela Europe preko Turskog toka.

"Govori se i o LNG terminalu u Aleksandropolosu, koji će ići prema Grčkoj. I to je svakako jedan od naših alternativnih izvora plina i pametnih energetskih politika", dodala je.

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na neslužbene informacije, da će se zbog ovakvih planova Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 milijuna eura, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase plinovoda Turskog toka, odakle bi se od 2019. godine trebala snabdijevati Srbija.

Iz srpskog čvorišta plin koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Europe, jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Zato se i novim zaduživanjem Srbijagasa uvećava kapital tvrtke Južni tok, koje se u APR vodi pod imenom South Stream Serbia AG.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2