TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Toronto, 12. listopada 2017. - Rascjep ledene površine veći od Nizozemske nedavno se formirao na Antarktiku. Znanstvenici intenzivno rade pronalasku razloga zbog kojeg je došlo do stvaranja tako velike rupe u ledu.
"Ova pukotina u ledu je i te kako vrijedna pažnje", ističe profesor Kent Moore sa Sveučilišta Toronto u Mississaugi. "Izgleda kao da ste udarcem u ledu napravili ogromnu rupu", dodaje.

Voda okružena ledom na ruskom se naziva polinija, a obično nastaje na Arktiku i Antarktiku, ali u priobalnim dijelovima.

Polinija je prvi put, zahvaljujući satelitima, primijećena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Weddellovom moru, istočno od Antarktičkog poluotoka. "Rupa" se ponovo otvorila ove godine, nakon četrdeset godina, dodao je Moore.

Do tada su znanstvenici bili ograničenih mogućnosti u proučavanju ovog fenomena. Veoma hladni, ali relativno svježi slojevi vode prekrivaju toplije i slanije slojeve, što predstavlja neku vrstu izolacijskog sloja.

U određenim uvjetima voda postaje toplija, što se prenosi do same površine, zbog čega se led počinje topiti.

"To je poput otvaranja ventila radi oslobađanja pritiska, ocean oslobađa višak topline u atmosferu nekoliko uzastopnih zima dok se toplinski rezervoar ne iscrpi", objašnjava meteorolog Mojib Latif.

Znanstvenici rade na tome da saznaju koliko će često dolaziti do polinije i da li je ona posljedica klimatskih promjena. Neki smatraju da je utjecaj klimatskih promjena "preuranjen", dok drugi rade razliku između klimatskih promjena i umjerenog globalnog zagrijavanja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2