ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenici javljaju da su uspješno pretvorili vodik u metal

Znanstvenici javljaju da su uspješno pretvorili vodik u metal
Harvard, 28. siječnja 2017. - Jedna od najvećih želja znanstvenika je pretvoriti najlakši od svih elemenata, vodik, u metal. Konačno, u nevjerojatnom činu moderne alkemije, znanstvenici sa Harvarda uspjeli su kreirati malu količinu rijetke, i vjerojatno trenutno najvrjednije materije na planetu.
Metalni vodik donio bi revoluciju moderne tehnologije, omogućavajući kreiranje superbrzih računala, brzih levitirajućih vlakova i ultraučinkovitih vozila, ali i drastičan napredak skoro svega što sadrži električnu energiju.

Također, ljudima bi se omogućilo istraživanje svemira kao nikada do sada.

Ipak, izgled ove svijetle budućnosti bi mogao biti rizičan ukoliko se sljedeći korak znanstvenika (a to je utvrđivanje da li je metal stabilan pod normalnim pritiskom i temperaturom) ne pokaže kao točan.

"Ovo je prvi ikada napravljeni primjerak metalnog vodika na Zemlji, tako da kada gledate u njega, budite svjesni da gledate u nešto što nikada do sada nije postojalo", rekao je profesor Isaac Silver, koji je zajedno sa doktorom Rangom Diazom došao do ovog otkrića.

Trenutno se ovaj mali dio metala može vidjeti samo kroz dva dijamanta, koja su korištena za razbijanje tekućeg vodika na temperaturi daleko ispod nule.

Količina potrebnog pritiska je ogromna, više od one u središtu Zemlje. Uzorak stoji zarobljen u ovom "stisku", ali će u narednih nekoliko tjedana znanstvenici pažljivo pokušati smanjiti pritisak.

Kako navodi jedna teorija, metalni vodik biti će stabilan na sobnoj temperaturi.

"To znači da će, ako se ukloni pritisak, on ostati metal, slično načinu na koji se dijamanti formiraju pod određenom temperaturom i pritiskom, ali ostaju dijamanti i kada se uklone temperatura i pritisak".

Ako se to ispostavi kao točno, onda bi svojstva ovog metala kao supervodiča, mogla poboljšati sve što koristi električnu energiju.

"15 posto energije se izgubi tijekom transmisije, tako da, kada bismo napravili žice od ovog materijala i koristili u električnoj mreži, sve bi se to promijenilo".

Metalni vodik bi također pomogao čovječanstvu da bolje istraži solarni sustav, tako što će se proizvesti raketno gorivo približno 4 puta jače od najboljeg koje postoji danas.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2