TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenici otkrili sedam egzoplaneta veličine Zemlje

Znanstvenici otkrili sedam egzoplaneta veličine Zemlje
Los Angeles, 23. veljače 2017. - Okriven je solarni sustav sličan našemu 40 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, objavila je američka svemirska postaja NASA na konferenciji za medije u srijedu.
"Nije pitanje hoćemo li otkriti novu Zemlju, nego kada. To ovo otkriće nagovješćuje", rekao je Thomas Zurbuchen, pomoćnik Direktora Uprave za znanstvene misije.

Korištenjem moćnih teleskopa i promatračnica na Zemlji grupa međunarodnih astronoma je otkrila prvi sustav planeta koji su veličine Zemlje. Oni orbitiraju oko zvijezde TRAPPIST-1, koja nam je relativno blizu u sazviježđu Vodenjak.

"Pronašli smo sedam stjenovitih planeta veličine Zemlje koji orbitiraju oko male, hladne zvijezde i svi imaju tekuću vodu koja je krucijalna za život kakvog ga mi poznajemo," objavila je NASA na Twitteru.

Tri od ovih sedam planeta se nalaze u zoni pogodnoj za naseljavanje, područje oko zvijezde gdje je najvjerojatnije da će imati tekuću vodu.

NASA tvrdi da je ovo otkriće postavilo je novi rekord za najveći broj planeta koji su pogodni za naseljavanje, te koji unutar jednog solarnog sustava orbitiraju oko zvijezde.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2