TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenici pretvorili nuklearni otpad u dijamantne baterije

Znanstvenici pretvorili nuklearni otpad u dijamantne baterije
London, 04. prosinca 2016. - Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu pronašli su način kako nuklearni otpad pretvoriti u dijamantne baterije koje mogu trajati zauvijek.
Tim fizičara i kemičara sa Sveučilištu u Bristolu otkrio je novu tehnologiju koja pretvara tisuće tona nuklearnog otpada u laboratorijski "uzgojene" dijamantne baterije koje otpuštaju male količine električne energije.

Tehnologija koju je razvio tim iz Bristola koristi umjetne dijamante nastale iz nuklearnog otpada i malu količinu radioaktivne energije kako bi nastale baterije koje bi mogle nadživjeti ljudsku civilizaciju. Tim je predstavio svoje otkriće u petak na predavanju u Cabot Instituteu.

I dok tradicionalne baterije trebaju žice i zavojnice za rad, dijamantne baterije trebaju samo biti postavljena u blizini radioaktivnog izvora kako bi počele proizvoditi električnu energiju. Zbog nedostatka pokretnih dijelova baterije su puno izdržljivije od standardnih.

Osim toga, dijamantne baterije mogle bi pomoći riješiti problem sigurnog odlaganja nuklearnog otpada, a rezultat bi bio iskoristiva energija koja ne proizvodi emisije stakleničkih plinova ili zahtijeva dopunsko gorivo.

Tom Scott, profesor sa Sveučilišta u Bristolu, izjavio je :"Hvatanjem radioaktivnog materijala unutar dijamanata, problem nuklearnog otpada pretvaramo u dugoročni izvor čiste energije".

Rani prototipovi baterija koriste nikal-63 kao izvora zračenja, no tim testira i druge mogućnosti kako bi poboljšao učinkovitost i proizvodnju.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2