OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenici u uzorku zemlje otkrili novi učinkoviti antibiotik

Znanstvenici u uzorku zemlje otkrili novi učinkoviti antibiotik
Rim, 20. lipnja 2017. - Znanstvenici su otkrili novi antibiotik, koji je veoma učinkotiv u borbi protiv bakterija otpornih na već poznate antimikrobijalne agense.
Antibiotik je pronađen u uzorku zemljišta iz Italije, točnije u jednoj bakteriji koja se nalazi u zemljištu, a nazvan je "pseudouridimicin" ili "PUM", navodi AFP.

Antibiotik je uspješno eliminirao široki spektar bakterija u laboratorijskim testovima i izliječio je miševe inficirane šarlahom. Detalji pronalaska objavljeni su u četvrtak u američkom znanstvenom časopisu Cell.

Pseudouridimicin neutralizira enzim pod nazivom polimeraza, koji je neophodan za gotovo sve funkcije svakog organizma, a zbog svog mehanizma, novi antibiotik ima 10 puta manju šansu izazivanja imuniteta na svoje djelovanje nego svi ostali lijekovi na tržištu.

PUM je uspješno eliminirao više od 20 vrsta bakterija u eksperimentima i pokazao se posebno učinkovit protiv streptokoka i stafilokoka, čijih nekoliko vrsta je otporno na dosta antibiotika.

Kliničke probe "PUM-a" mogle bi početi u naredne tri godine, dok se antibiotik na tržištu očekuje u narednih 10 godina, javili su znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers-New Brunswick u New Jerseyu i iz talijanske biotehnološke kompanije NAICONS.

Oni navode da je ovo otkriće pokazalo kako su bakterije pronađene u zemljištu najbolji izvor novih antibiotika.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2