ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenici zabilježili sudar neutronskih zvijezda od kojeg nastaju gravitacijski valovi

Znanstvenici zabilježili sudar neutronskih zvijezda od kojeg nastaju gravitacijski valovi
Pariz, 17. listopada 2017. - Znanstvenici su prvi put uočili sudar dvije neutronske zvijezde u obližnjoj galaksiji ( 130 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje). Europska svemirska agencija javlja kako je riječ o jednom od najžešćih događaja u svemiru koji može pomoći u razumijevanju tajni svemira i kojim, između ostalog, nastaju zlato, platina i olovo.
"Sada imamo još nekoliko dijelova slagalice o tajnama svemira", rekla je Laura Cadonati, zamjenica glasnogovornice opservatorija LIGO.

Gravitacijski valovi prvi put su izravno otkriveno prije dvije godine i time je dokazana teorija općeg realativiteta Alberta Einsteina. Nedavno su tri znanstvenika dobila Nobelovu nagradu za fiziku za svoj rad na tom prvom otkrivanju gravitacijskih valova. Međutim, ti gravitacijski valovi nastali su sudarom crnih rupa koje ne emitiraju svjetlost zbog čega astronauti ništa nisu mogli vidjeti.

Ovaj događaj u kojem se dvije neutronske zvijezde sudaraju omogućio je znanstvenicima novi način proučavanja gravitacijskih valova. Signal je trajao 100 sekundi i pokazalo se da svjetlost i gravitacijski valovi putuju istom brzinom. Također, Hubbleov teleskop je prvi put zabilježio izvor gravitacijskih valova.

"Ovaj događaj možemo koristiti kako bismo izmjerili brzinu širenja svemira", rekla je Marcelle Soares-Santos, docentica na Sveučilištu Brandeis.

Vodeća astrofizičarka LIGO opservatorija Vicky Kalogera rekla je da ovo otkriće mijenja sve što su znanstvenici mislili da znaju.

"Utjecaj ovog otkrića na astrofiziku jednak je prijelazu gledanja crno-bijelih fotografija u 3-D kino. To je multisenzorno iskustvo svemira", rekla je Cadonati.

Ovo otkriće potvrđuje da gama zrake mogu nastati kao rezultat sudara neutronskih zvijezda, kao i da se teški elementi stvaraju uslijed nasilnih sudara zvijezda.

Teleskopska mjerenja ultraljubičaste svjetlosti pokazala su da je ukupna masa izbačenih teških elemenata 1.300 puta veća od mase Zemlje, kao i da je sva ta materija, zajedno s lakšim elementima, izbačena u svim smjerovima i sada se širi svemirom.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2