HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Znanstvenim centrima izvrsnosti 380 milijuna kuna za istraživanja, razvoj i inovacije

Znanstvenim centrima izvrsnosti 380 milijuna kuna za istraživanja, razvoj i inovacije
Zagreb, 10. prosinca 2016. - Znanstvene organizacije u Hrvatskoj posjeduju dobar znanstveni potencijal i predstavljaju čvrstu znanstvenu osnovu za razvoj konkurentnog gospodarstva utemeljenog na inovacijama. Međutim, zastarjela i nedovoljno razvijena istraživačka infrastruktura te manjak resursa za provedbu istraživanja čine Hrvatsku manje konkurentnom u usporedbi s prosjekom Europske unije.
Kako bi se promijenili negativni trendovi i stagnacija u znanstveno-istraživačkom sektoru, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj pod nazivom "Vrhunska istraživanja znanstvenih centara izvrsnosti", koji se financira iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog natječaja je 380.000.000,00 kuna, a pojedinome projektu može se dodijeliti maksimalni iznos od 38.000.000,00 kuna. Rok za dostavu projektnih prijedloga završava 16. siječnja 2017. godine.

Ovaj natječaj omogućit će hrvatskim znanstvenicima, institucijama i poduzetnicima uvjete za vrhunski istraživački rad te edukaciju mladih znanstvenika. Provedbom projekata znanstvenici će imati mogućnost upravljati istraživanjem, koristiti najmoderniju tehnologiju i znanstvene metode te se usmjeriti na usko specijalizirana područja.

"Kroz ulaganja u vrhunska istraživanja, znanstveni centri izvrsnosti povećat će razinu kvalitete hrvatskog sektora istraživanja i razvoja i približiti nas prosjeku Europske unije, a ujedno ćemo i zadržati naše mlade znanstvenike u Hrvatskoj", izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Dodijeljena sredstva pridonijet će povećanom gospodarskom rastu i razvoju, ciljanoj podršci istraživačko-razvojnim aktivnostima i inovacijama te stvaranju nove dodane vrijednosti bazirane na znanju. Ovakvim i sličnim ulaganjima, kao i uspješnim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije, Hrvatska bi trebala otvoriti novo poglavlje u području istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MRRFEU

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2