ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Berlin, 03. travnja 2017. - Investicije proizvođača automobila bile su 2015. izuzetno velike. No u posljednje vrijeme su znatno smanjene, osobito u Kini i zapadnoj Europi. Jedan od razloga je prelazak na proizvodnju električnih automobila.
Vodeći automobilski koncerni su prošle godine osjetno smanjili svoje investicije u nove ili modernije tvornice. Broj novih investicijskih projekata smanjen je za 45 posto, sa 179 na 98. Ukupan obujam investicija smanjen je za čak 69 posto, s 52,5 milijardi na 16,3 milijarde eura. To je rezultat studije konzultantske tvrtke Ernst & Young (EY) objavljene prošlog tjedna.

Proizvođači automobila su nakon rekordne 2015. godine u prošloj godini srezali investicije osobito u zapadnoj Europi (smanjenje za 87 posto) i Kini (smanjenje za 79 posto). Nešto manje pogođene su Sjedinjene Države gdje je smanjenje investicija iznosilo 53 posto.

Kao i godinu dana ranije automobilski koncerni su rado investirali u SAD-u. Tamo su 2016. investicije u nove tvornice i centre za razvoj dizajna ili novih tehnologija bile vrijedne 6,3 milijarde eura (godinu dana ranije čak 13,5 milijarda). Na drugom mjestu je Mađarska s 1,6 milijarda eura, a na trećem Njemačka s 1,3 milijarde eura.

Slijede Kina i Argentina s po milijardu eura vrijednim investicijama. Tvrtka Ernst & Young je analizirala investicijske aktivnosti 16 vodećih automobilskih koncerna.

"S jedne strane mnoštvo investicijskih projekata koji su pokrenuti proteklih godina moraju najprije biti provedeni i završeni", kaže Peter Fuß, partner u tvrtci EY. Podsjeća da su između 2012. i 2015. započeti investicijski projekti vrijedni preko 140 milijarda eura.

Osim toga stručnjaci smatraju da proizvođači automobila imaju više nego dovoljne proizvodne kapacitete za očekivani slabi rast potražnje za novim automobilima. Zato se ne mogu očekivati veće investicije u nove proizvodne pogone i njih se ne bi moglo opravdati.

Stručnjaci smatraju da je veliki pad investicijskih aktivnosti pokazatelj velikih promjena u autoindustriji. Upravo prelazak na električne automobile dovest će do temeljitih promjena u načinu ostvarivanja zarade i investicijskim planovima, kaže Fabian Schuster iz EY-a. "Za proizvodnju jednog elektroautomobila potrebno je znatno manje dijelova i djelomice potpuno drukčiji dijelovi. Shodno tomu mijenjaju se i potrebe u proizvodnim pogonima i infrastrukturi." Zato će znatne investicije vjerojatno ići u odjele za istraživanja i razvitak.

Od 2010. je najviše novca investirano u SAD-u (29,4 milijarde eura), zatim u Kini (25,2 milijarde eura) te u Njemačkoj (23,1 milijardu eura). Kod pokrenutih projekata u SAD-u i Njemačkoj uglavnom se radi o povećanju produktivnosti proizvodnih pogona djelomice starih više desetljeća. U Njemačkoj su prava rijetkost stvarne nove investicije, kao što je primjerice Porscheova najavljena milijardska investicija u razvoj i proizvodnju električnog sportskog automobila Mission E.

Nakon što su 2012. automobilski koncerni puno investirali u zemljama na pragu industrijalizacije, posljednjih godina su se više usredotočili na etablirane industrijske zemlje. Dok je od 2010. do 2012. na takozvane BRIC-zemlje (Brazil, Rusija, Indija, Kina) otpadalo prosječno 42 posto ukupnih investicija, od 2014. do 2016. taj je udio iznosio prosječno 17 posto.

"Velika očekivanja o rastu prodaje u zemljama na pragu industrijalizacije nisu se često ispunila, tako se tržišta u Rusiji i Brazilu i dalje nalaze u dubokoj krizi", konstatira Peter Fuß. "Zato smo proteklih godina vidjeli ponovno okretanje etabliranim tržištima SAD-a i Europe: prošle godine je u četiri BRIC-zemlje investirano ukupno nešto više od 1,7 milijarda eura, a u SAD-u i Europi ukupno 11,6 milijarda eura."

I aktualni politički događaji - od Brexita do neočekivanog ishoda američkih predsjedničkih izbora - dodatno pridonose suzdržanosti automobilskih koncerna glede velikih investicija, smatra Fuß. "Situacija je trenutno tako nepregledna da je poduzećima dobro držati si sve opcije otvorenima. Sad je potrebno pratiti razvitak, poboljšavati fleksibilnost i opteretivost vlastitih lanaca isporuke i organizaciju te izbjegavati čvrsto odlučivanje za jedno stanište", kaže Fuß.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / DW - Klaus Ulrich

Komentari

4000 znakova
RIGHT
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA POZADINA 2016