ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 20. kolovoza 2012. - Europska noć šišmiša obilježit će se 25. kolovoza u parku prirode Medvednica te u zagrebačkom Zoološkom vrtu.
Iz Javne ustanove parka prirode Medvednica pozivaju "sve prijatelje šišmiša i one koji će to tek postati" da im se pridruže u obilježavanju 16. Europske noći šišmiša iduću subotu od 11 do 18 sati kod planinarskog doma Glavica. Posjet špilji Veternici, u kojoj je zabilježeno čak 14 vrsta šišmiša, bit će besplatan. Održat će se i radionice za djecu, a predstavnici Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD) i udruge za zaštitu šišmiša "Tragus" odgovarat će na sva pitanja o šišmišima.

Iz zagrebačkog Zoološkog vrta za subotu, 25. kolovoza, najavljuju "pravi spektakl kao veliko finale Međunarodne godine šišmiša 2011. i 2012. koja se lagano približava svome kraju". Posjetitelji ZOO-a moći će od 18 do 22 sata sudjelovati u šišmišastičnim radionicama, igrama i edukativnim sadržajima. Moći će izraditi vlastite odjevne kreacije inspirirane šišmišima, a posebna komisija odabrat će one najbolje i nagraditi njihovu kreativnost. Za posjetitelje je pripremljen i Šišmiš-restoran, a sve što ih zanima o šišmišima moći će pitati stručnjake iz brojnih udruga i organizacija koji se bave njihovim istraživanjem i zaštitom.

U ZOO-u Zagreba to se događanje uspješno održava već sedmu godinu za redom, a ove godine noć posvećena šišmišima prelazi granice Europe i obilježava se diljem svijeta.

Svake godine u kolovozu europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska, obilježavaju Europsku noć šišmiša kako bi upozorile javnost na potrebu zaštite šišmiša, kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo.

Europska noć šišmiša obilježava se već 16 godina diljem Europe pod okriljem EUROBATS-a, a uz to se prošla i ova godina obilježavaju kao Godine šišmiša - 2011. na razini Europe, a 2012. kampanja se proširuje na cijeli svijet pod pokroviteljstvom UN-ova programa za okoliš (UNEP) i Konvencije o migratornim vrstama (CMS).

Pokrenuta je i zajednička internetska stranica Godine šišmiša na adresi http://yearofthebat.org/.

Na svijetu ima više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je 177 vrsta ugroženo, čak 204 vrste nisu dovoljno poznate, a pet ih se vodi kao izumrle.

Hrvatska je od 2000. jedna od 33 zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i Sredozemlje i sa svojih 35 vrsta, od 52 vrste na tom području, jedna je od najbogatijih faunom šišmiša. U Hrvatskoj se jedna vrsta smatra regionalno izumrlom, tri su vrste ugrožene, tri su rizične, pet je nedovoljno poznatih vrsta i pet potencijalno ugroženih, tako da se za 50 posto vrsta na teritoriju Hrvatske moraju primijeniti različite aktivnosti vezane uz zaštitu i praćenje i promatranje.

U Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu kako su šišmiši iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju mnogih biljaka koje cvatu noću i kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca te su tako pokazatelj zdravlja okoliša.

Šišmiše ugrožava gubitak skloništa i lovnog staništa. Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mladunče na godinu, a budući da je njihova smrtnost viša i od 50 posto, populacije pojedinih vrsta vrlo se teško oporavljaju. [H]

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Mnolf

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2