TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Zelena gradnja

Francuska: Sve nove građevine moraju imati zelene krovove ili fotonaponske panele

Francuska: Sve nove građevine moraju imati zelene krovove ili fotonaponske panele
Pariz, 25. ožujka 2015. - Francuska je ovih dana donijela novi napredni zakon kojim se svim novoizgrađenim komercijalnim zgradama uvjetuje djelomično pokrivanje krovnih površina fotonaponskim panelima ili zelenim krovovima.
Novi zakon trebao bi donijeti znatne promjene u promišljanju i projektiranju građevina te omogućiti povećanje energetske učinkovitosti svih novih komercijalnih objekata. Osim toga, primjenom novog zakona Francuska namjerava ubrzati i povećati udjele solarne energije u energetskom miksu zemlje.

Francuske ekološke udruge zalažu se za još strožu verziju zakona kojom bi sve nove poslovne građevine morale u potpunosti prekriti svoje krovove zelenilom ili fotonaponskim panelima, no što se nas tiče novodoneseni zakon će i u ovom obliku napraviti znatne promjene u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije i naprednih metoda gradnje.

Zeleni krovovi pomažu u apsorpciji kišnice te smanjenju poplava u urbanim područjima, ali i ozelenjuju uglavnom sive gradske četvrti. Osim navedenog, zeleni krovovi pridonose smanjenju toplinskog učinka u urbanim područjima te povećavaju razinu bioraznolikosti stvaranjem novih staništa za ptice i kukce.

Ukoliko se pak investitori u projekte komercijalnih građevina radije odluče na instalaciju fotonaponskih elektrana, pridonijeti će povećanju udjela solarne energije u ukupnom energetskom miksu Francuske. Naime, solarna energija trenutno zauzima tek 1% udjela u ukupnoj proizvodnji energije, što je u usporedbi sa drugim razvijenim zemljama Europske unije zaista zanemariv postotak koji bi trebalo povećati.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2