ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Arhiva (Hrvatska)

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj - investicija vrijedna više od 9 milijuna kuna

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj - investicija vrijedna više od 9 milijuna kuna
Zagreb, 14. lipnja 2012. - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je svečano pustio u pogon najveću hrvatsku solarnu elektranu, snage 400 kilowati (kW) u Svetoj Klari u Novom Zagrebu.
Predsjednik Josipović tom je prigodom rekao kako svojim dolaskom želi dati podršku investicijama i uspješnom poslovanju, kao i projektima koji vode ka čistoj, ekološkoj Hrvatskoj.

"Nažalost, danas je u Hrvatskoj količina čiste, zdrave energije obrnuto proporcionalna broju dozvola koje treba ishoditi", kazao je Josipović, ocjenjujući pozitivnim pomakom najave da će se broj potrebnih dozvola za 'zelenu gradnju' smanjiti sa 68 na 21.

Predsjednik RH ustvrdio je da je 'zelena energija' budućnost Hrvatske, koja je prebogata potencijalima.

"Mi to moramo iskoristiti i graditi zelenu Hrvatsku, zelenu Europu i zelenu planetu", zaključio je Josipović.

Zamoljen za komentar o gradnji projekta hidroelektrane Ombla, Josipović je rekao novinarima kako treba poslušati struku.

"Čekam stručne nalaze i nadam se da će oni koji donose odluku biti prvenstveno vođeni stručnim razlozima", izjavio je predsjednik Josipović.
Tijekom otvaranja elektrane kojoj je prisustvovao predsjednik Josipović, nekolicina prisutnih je komentirala vjerojatnost "dolaska cijelog državnog vrha u slučaju otvaranja prve 1 MW solarne elektrane u Hrvatskoj". Time je skupina ukazala kako se pojam "velikih odnosno najvećih solarnih elektrana" kod nas mjeri posebnim mjerilima.
Projekt najveće hrvatske solarne elektrane, koji obuhvaća 3.000 četvornih metara fotonaponskih ćelija na sedam krovova, s instaliranom snagom od 400kW i s godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 400 tisuća kWh, moći će opskrbiti 130 kućanstava električnom energijom te godišnje smanjiti emisije CO2 za 232 tone.

Na otvorenju je izraženo žaljenje što nitko iz nadležnih ministarstava - gospodarstva, zaštite okoliša i prirode te prostornog uređenja i graditeljstva - nije nazočio svečanom otvorenju solarne elektrane, tim više što je, kada je riječ o solarnoj energiji, Hrvatska na zadnjem mjestu ljestvice u Europi po udjelu proizvodnje električne energije iz fotonapona u njezinoj ukupnoj proizvodnji.

"Prosjek u EU je dva posto, u Njemačkoj četiri, u Italiji pet posto, a u Hrvatskoj - jedan promil", rečeno je na otvorenju elektrana te je ocijenjeno kako bi u Hrvatskoj trebali energiju i energetske projekte promišljati na sasvim drugačiji način.

Po riječima vlasnika tvrkte Petrokov, i investitora Krunoslava Petrokova, riječ je o investiciji vrijednoj 9 milijuna kuna, vrijeme povrata investicije je 9,5 godina, a ugovor o otkupu električne energije sklopljen je na razdoblje od 12 godina.

Tvrtka Petrokov bavi se instalacijama grijanja, sanitarijama i klimatizacijom, a na svojim je južnim krovovima postavila sunčevu elektranu u naselju Sveta Klara u Novom Zagrebu, i tako postala vodeća tvrtka u proizvodnji solarne električne energije.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2