HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 29. rujna 2011.(Zagreb) - Hrvatski sabor sutrašnju će sjednicu započeti raspravom o konačnom prijedlogu zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a glasovat će i o dosada raspravljenim točkama, najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na kraju današnjeg zasjedanja.
Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja je usklađen i s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i s posebnim propisima iz područja.

Značajno će doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i blještanja svjetla s javnih površina te učinkovitijoj sigurnosti u cestovnom prometu. Osim na zaštitu okoliša, utjecat će i na učinkovito planiranje potrošnje električne energije, ističu predlagači.

U odnosu na prvo čitanje, prihvaćene su brojne zastupničke primjedbe pa tako i ona zastupnice Marijane Petir u ime Odbora za zaštitu okoliša koja je ukazala na moguću neostvarivost prilagodbe u predviđenom roku od pet godina zbog znatnih ulaganja u obnovu i modernizaciju infrastrukture.

Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja se, među ostalim, zabranjuje korištenje javne rasvjete koja raspršuje svjetlo iznad horizonta u postocima većim od propisanih graničnih vrijednosti, postavljanje svjetiljki koje izvana rasvjetljavaju zaštićeni prostor više od dopuštenih vrijednosti, kao i rasvjetljavanje prometnica na način da se svjetlo raspršuje u okoliš iznad propisanih dopuštenih standarda te rasvjetljavanje oglasnih površina uz prometnice nenaseljenih područja.

Za kršenje zakonskih propisa predviđene su i novčane kazne.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.)

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2