FAO provodi programe prilagodbe klimatskim promjenama u deset zemalja

FAO, Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, uz financijsku pomoć Green Climate Funda, u deset zemalja svijeta provodi programe prilagodbe klimatskim promjenama.

Programi se provode u zemljama Afrike, Azije, Kariba, istočne Europe i Južne Amerike, a René Castro, pomoćnik ravnatelja Opće uprave FAO-a za klimu, biološku raznolikost, zemljišta i vodu, napominje: “Radimo sa zemljama u razvoju kako bi ih pripremili na konkretne akcije povećanja otopornosti na klimatske promjene te proizvodnje hrane uz niže emisije stakleničkih plinova“.

Cilj projekta nazvanog “Readiness Programme” je podržati zemlje u razvoju na smanjenje emisija stakleničkih plinova i ograničenje globalnog porasta temperature za 2 stupnja Celzija uz istovremenu prilagodbu poljoprivrednih sustava i jaču sigurnost opskrbe hranom.

Što se tiče projekata, objašnjavaju iz FAO-a, oni uključuju akcije smanjenja degradacije zemljišta i šuma, rješavanje nedostatka vode, razvijanje održivog i niskoemisijskog sektora stočarstva, primjenu klimatski prihvatljivih poljoprivrednih metoda koje smanjuju rizik od katastrofa, razvoj usjeva koji su otporniji na klimatske promjene te obuku lokalnog stanovništva. FAO trenutno ima u razvoju ili provedbi 41 projekt u ukupno 34 zemlje u razvoju, do čega bi 15 novih projekata trebalo biti odobreno ovog rujna.

You might also like

Leave A Reply