Indija planira do 2022. izbaciti uporabu jednokratne plastike

Važna vijest iz Indije: zemlja kani za oko četiri godine ukinuti plastiku za jednokratnu uporabu. Premijer Narendra Modi taj je cilj objavio na Svjetski dan zaštite okoliša, a The Guardian smatra da je najambiciozniji među 60 nacija koje poduzimaju mjere za borbu protiv plastičnog zagađenja. Taj bi potez mogao dramatično smanjiti plastični otpad 1,3 milijarde ljudi.

Indija se plastičnom zagađenju odupire predanošću koju je voditelj Programa Ujedinjenih naroda za okoliš Erik Solheim nazvao fenomenalnom. Indijski ministar za okoliš, šume i klimatske promjene Harsh Vardhan rekao je da će jednokratna plastika do 2022. biti zabranjena u svim saveznim državama te zemlje. Solheim je rekao da će taj potez nadahnuti cijeli planet i “potaknuti stvarnu promjenu”.

Svi smo se dužni pobrinuti da potraga za materijalnim boljitkom ne ugrozi naš okoliš,” rekao je Modi. “Naše današnje odluke odredit će nam zajedničku budućnost. Odluke možda neće biti lake, ali siguran sam da uz osviještenost, tehnologiju i iskreno globalno partnerstvo možemo donijeti ispravne. Udružimo se kako bismo pobijedili plastično zagađenje i ovaj planet pretvorili u bolje mjesto za život.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš objavio je izvješće s “prvom sveobuhvatnom globalnom procjenom vladinih mjera protiv plastičnog zagađenja”, u kojem su se našle ogledne studije iz više od 60 zemalja. Izvješće sadrži popis indijskih saveznih država i gradova koji su zabranili plastične vrećice i jednokratne plastične proizvode. U oglednoj studiji ističe se ekološka akcija na plaži u Mumbaiju. Inhabitat je izvijestio o tamošnjem odvjetniku Afrozu Shahu koji je inicijativu pokrenuo ranije ove godine. Volonteri su prema oglednoj studiji očistili oko 13.000 tona smeća, uglavnom plastičnog, a ove je godine na plaži po prvi put u više od 20 godina uočena mladunčad pacifičke maslinaste želve.

You might also like

Leave A Reply