Papa Franjo predsjednike naftnih kompanija pozvao da prijeđu na čistu energiju

Papa Franjo često se oglašava o hitnoći borbe protiv klimatskih promjena. Posljednji je primjer onaj s dvodnevne konferencije u Vatikanu gdje je prozvao predsjednike naftnih tvrtki i zatražio čistu energiju, budući da klimatske promjene i dalje prijete ljudima i okolišu. "Za civilizaciju je potrebna energija, ali njezina uporaba civilizaciju ne smije uništiti", rekao je papa.

Na konferenciji su se okupili stručnjaci, ulagači i predsjednici naftnih kompanija koji se slažu sa znanstvenim mišljenjem da su klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima. Među 50 sudionika bili su izvršni predsjednici ExxonMobila Darren Woods, BP Groupa Bob Dudley te Equinora (nekadašnjeg Statoila) Eldar Sætre. Papa Franjo je rekao kako je zabrinjavajuće što se nastavlja potraga za novim rezervama fosilnih goriva te dodao kako ne možemo gubiti vrijeme.

Znamo da su izazovi pred nama povezani. Ako kanimo pobijediti siromaštvo i glad, (…) tada više od milijarde ljudi mora dobiti pristup električnoj struji. Ali ta bi energija trebala biti čista, i to tako što ćemo sustavno smanjiti uporabu fosilnih goriva. Naša želja da osiguramo energiju za svakoga ne smije voditi do neželjene spirale ekstremnih klimatskih promjena izazvanih katastrofalnim porastom globalne temperature, nemilosrdnijim okolišima i povećanjem siromaštva“, izjavio je papa Franjo.

Papa je nazočne pozvao da formiraju jezgru vođa “koji globalni energetski prijelaz zamišljaju na način koji će u obzir uzeti sve narode Zemlje, kao i buduće naraštaje, sve vrste i ekosustave“.

Papa Franjo je rekao kako je situacija vrlo teška te da su ispuštanja ugljikova dioksida visoka unatoč Pariškom sporazumu iz 2015. The New York Times navodi njegove riječi: “Zemlju smo od Stvoritelja primili kao vrt i dom. Nemojmo je budućim naraštajima ostaviti kao pustoš.”

You might also like

Leave A Reply