Postignut je kompromis o novoj Direktivi o obnovljivim izvorima energije: Saznajte ključne detalje

Europski parlament i članice Europske unije dogovorili su se 14. lipnja da se do 2030. godine 32% energije proizvodi iz obnovljivih izvora, više nego što je inicijalno predlagano, ali manje nego što su tražili poslanici i pojedine zemlje. Također je dogovoreno i da se do 2030. palmino ulje potpuno u potpunosti izbaci iz upotrebe u transportu.

Kompromis o novoj Direktivi o obnovljivim izvorima energije postignut je u ranim jutarnjim satima, iako su pregovarači ostali bez prevoditelja nakon ponoći.

Detalji još nisu potpuno poznati, ali je jasno da će obavezujući cilj EU biti da se iz obnovljivih izvora proizvodi 32% energije do 2030. Claude Turmes, poslanik iz Luksemburga koji je u timu parlamenta predstavljao Zelene, rekao je da dogovor predviđa i mogućnost da se 2023. razmotre i eventualno podignu ciljevi.

U prvom prijedlogu Europske komisije cilj je bio da obnovljivi izvori čine 27% proizvodnje energije, dok je Parlament htio postotak podići na 35%. Njemačka je, međutim, na ministarskom sastanku 11. lipnja jasno rekla da neće podržati cilj iznad 32%.

Dogovor je izazvao razočaranje aktivista za zaštitu okoliša iz Greenpeace-a, koji smatraju da je 32% “prenisko” i da je “opasno ispod nužne razine kojom će se spriječiti katastrofalne klimatske promjene“.

S druge strane, Greenpeace je pozdravio dogovor Parlamenta i vlada zemalja EU koji građanima, lokalnim vlastima i manjim kompanijama daju pravo za proizvodnju, potrošnju, skladištenje i prodaju vlastite obnovljive energije, oslobađajući ih prevelikih poreza i kompliciranih birokratskih procedura.

Dogovorom, koji se uglavnom odnosi na solarne panele na krovovima kuća i manjih tvornica, predviđeno je da se za instalaciju 25 kilovata ne naplaćuju troškovi priključivanja na mrežu.

Ovaj dogovor, prvi put, prepoznaje pravo običnih ljudi za sudjelovanjem u europskoj energetskoj revoluciji i uklanja neke velike prepreke u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je Sebastian Mang iz Greenpeace-a.

Jedan od ključnih aspekata dogovora je i upotreba obnovljive energije u transportu, koja do 2030. godine treba činiti 14% ukupno potrošene energije, što bi moglo potaknuti korištenje električnih vozila.

U transportnom sektoru, Europski parlament je uspio postići dogovor i o postepenom izbacivanju palminog ulja. To će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo Malezije i Indonezije, dva najveća svjetska proizvođača palminog ulja, koje su prijetile recipročnim trgovinskim mjerama.

Kada su u pitanju biogoriva, dogovoreno je zamrzavanje proizvodnje biogoriva prve generacije, kao što je etanol, na razinama koje pojedinačne članice EU dostignu 2020. U proizvodnji biogoriva druge generacije, kao što su peleti, postavljen je cilj od 3,5%.

Pregovori o novoj Direktivi o energetskoj učinkovitosti završeni su bezuspješno zbog neslaganja oko glavnog cilja. Europski parlament nije htio ići ispod 32.5% uštede energije do 2030. godine uz godišnju stopu uštede od 0.84%.

Bugarska, koja trenutno predsjedava EU, smatra da nema mandat u podržavanju tako visokog cilja, a još je uvijek da li će Bugarska pokušati obnoviti pregovore prije kraja svog predsjedavanja ili će to pitanje ostaviti Austriji, koja preuzima predsjedavanje 1. srpnja.

Turmes je rekao kako postoji šansa da se dogovor o Direktivi o energetskoj učinkovitosti postigne na sastanku ambasadora članica 15. lipnja, prije konačne runde pregovora Parlamenta, Komisije i Savjeta 19. lipnja.

You might also like

Leave A Reply