Rover Curiosity na Marsu napravio selfie unatoč snažnoj oluji

NASA-in rover Curiosity je na Marsu napravio nevjerojatan selfie unatoč tome što je bio izložen snažnoj oluji na Crvenom planetu.

Rover je napravio fotografiju samo nekoliko trenutaka nakon što je oluja zahvatila okolinu kratera Gale. Fotografija je potom obrađena i poslana NASA-i te znanstveniku Seanu Doranu.

Oluja koja traje na Marsu jedna je od najvećih prašinskih oluja zabilježenih na površini Crvenog planeta. NASA-ini znanstvenici su promatrali prvu fazu oluje 30. svibnja te su naveli da bi ona mogla zahvatiti cijeli planet. Curiosityjev selfie pokazuje debeli pokrivač prašine koji blokira nebo te kako se približava roveru iz pozadine.

Rover je bio primoran 14. lipnja ugasiti svoje sustave kako bi preživio oluju, jer je prašina prekrila njegov solarni panel kojim prikuplja energiju. Od tada je prašina blokirala pogled na površinu Marsa iz orbite.

Curiosity je sletio na Mars u kolovozu 2012. godine, a sa Zemlje je lansiran 2011. godine te prikuplja uzorke stijena u krateru Gale u nadi da će pronaći znakove nekadašnjeg biološkog života. Kada obavi tu misiju, pokušati će se popeti na planinu Aeolis Mons visoku 5.500 metara.

You might also like

Leave A Reply