U Srednjoj Bosni otkrivena velika nalazišta zlata i srebra

Australsku burzu proteklih je tjedana zatresao je rast kompanije "Adriatic Metals" nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, točnije u Varešu.

Kako su objavili australski mediji, vrijednost dionica ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok “The West Australian” list prenosi kako će ova spektakularna vijest na niz načina utjecati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija “Adriatic Metals” posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrijednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu dionica “Adriatic Metals” na ASX burzi i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao “koktel visokokvalitetnih minerala“.

Točnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7.7 posto olova, 10.8 posto cinka, 46 posto barita, te 0.9 posto bakra.

Ovi podaci znače da je “Adriatic Metals” pronašao ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje. “U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca nakon završetka rata u ranim ’90-im godinama i potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Europskoj uniji“, istaknuto je u izvještaju australske ASX burze.

S mogućim uspjehom slaže se i direktor kompanije “Adriatic Metals” Geraint Harris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u ekonomskom razvoju kompanije.

Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da sloj minerala vjerojatno seže puno dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvaliteta rude se pokazala kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala“, rekao je direktor kompanije “Adriatic Metals“.

Ova kompanija je sa kopanjem u Varešu započela u svibnju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako utjecalo i na ekonomiju BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 milijuna dolara.

You might also like

Leave A Reply