BMW se oprema za masovnu internu proizvodnju baterija u 2020. godini

U Münchenu se nalazi toranj koji imitira 4-cilindrični motor. To je spomenik BMW-ovoj strasti prema izvedbi. I samo ime govori: Bavarske radionice motora.

Što proizvođač automobila koji već skoro cijelo stoljeće proizvodi motore s unutarnjim izgaranjem može raditi u elektriziranoj budućnosti? Nastavit će proizvoditi vlastite motore, te stvarati hibride i električna vozila na istim pokretnim trakama kao automobile i terence na benzinski pogon.

Iako je trenutna potražnja niska, BMW se priprema da četvrtina grupne prodaje, koja uključuje modele MINI i Rolls-Royce, do 2025. godine obuhvati potpuno električna ili hibridno-električna vozila.

To je poput protresanja staklenke kečapa“, izjavio je dr. Andreas Wendt, direktor tvornice Dingolfing u kojoj će se proizvoditi većina električnih modela. “Ne znate koliko će izaći i kada.

Tvornica već proizvodi baterije, e-prijenos i strukturu pogona za električno vozilo i3, kao i hibridne verzije serija 5 i 7. No kako bi se pripremili za vrhunac apetita potrošača, BMW radi na povećanju pogona za masovnu proizvodnju baterija do 2020., te se oprema za izgradnju električnih pogonskih sklopova na istoj traci gdje se proizvode i ostala vozila.

Predviđamo 20-25% u 2025. godini“, izjavio je Dirk Hilgenberg, voditelj proizvodnog sustava u BMW-u.

Do 2025. godine BMW planira dodati 25 novih električnih modela, uključujući 12 potpuno električnih varijanti. Tvrtka će 2019. početi proizvoditi potpuno električni MINI. Električno vozilo i3, koje je u travnju debitiralo na Kineskom Auto Showu, bit će lansirano 2020. s petom generacijom baterije ovog proizvođača.

No neki analitičari kažu da je uspon preuranjen. Nedavno istraživanje tvrtke AlixPartners predviđa presnabdijevanje “epskih razmjera” jer bi do 2022. godine na tržište trebalo doći 207 novih električnih modela. Predviđa se da bi industrija u idućih pet godina mogla potrošiti 255 milijardi dolara na istraživanje, razvoj i proizvodnju električnih vozila, što bi moglo dovesti do velikog pada cijena i poticaja zbog slabe potražnje potrošača.

Dio troška mogao bi se ublažiti veličinom baterija koje proizvođači planiraju upotrijebiti. “Ako unutra stavite vrlo velike baterije, ostat će jako skupo“, izjavio je Oliver Zipse, član upravnog odbora BMW AG-a.

You might also like

Leave A Reply