Britanski Iceland pokreće probu papirnatih potrošačkih vrećica

Supermarket rat protiv plastičnog otpada nastavlja ponudom papirnatih ili novih, trajnih vrećica od iskorištenog plastičnog otpada.

Iceland je napore za eliminaciju plastičnog otpada povećao tako što je pokrenuo probno razdoblje prelaska na papirnate ili trajne potrošačke vrećice od reciklirane plastike.

Div među supermarketima, o kojemu se ove godine pisalo nakon što se obvezao iz svojih robnih marki do 2023. ukloniti svu plastiku, jučer je objavio kako će trenutnu ponudu plastičnih vrećica povećati probnim, zamjenskim potrošačkim vrećicama.

Proba će u grofoviji Merseyside trajati osam tjedana te će kupcima na izbor ponuditi papirne potrošačke vrećice i inačicu izrađenu od plastičnog otpada. Namet na obje vrećice iznosit će 10 penija, čime se kupce potiče da trajne vrećice koriste kad god je moguće.

U tvrtci kažu kako je s vladinim uvođenjem nameta od pet penija 2015. godine broj prodanih vrećica smanjila za 80 %, ali i kako ih još uvijek tjedno koristi tri milijuna.

Glavni direktor Icelanda Richard Walker izjavio je kako u borbi protiv plastičnog otpada imaju snažnu potporu kupaca.

Otkad smo objavili kako kanimo eliminirati plastičnu ambalažu, nailazimo na široku potporu i znamo kako kupci podupiru potez kojim kanimo smanjiti uporabu jednokratne plastike“, rekao je. “Već poduzimamo mjere kojima ćemo ispuniti obvezu uklanjanja plastike. Dakako, jednokratne vrećice imaju značajan udio u plastici u našim trgovinama, a kupci ih svakodnevno koriste.

Dodao je i kako će proba tvrtci pokazati “detaljne mogućnosti uklanjanja jednokratnih plastičnih vrećica, a da se ipak ponudi svrsishodna i kupcima prihvatljiva alternativa“.

Odluka je uslijedila nakon što je tvrtka ponudila novu ambalažu bez plastike i predstavila novi “prodajni stroj” za povrat pologa koji bi ljude trebao potaknuti na reciklažu plastičnih boca.

Međutim, prelazak s plastičnih na papirnate vrećice potiče pitanja o ugljičnom otisku pojedinih vrećica i posljedicama za zemlju zbog nabave papirnatih alternativa.

Iceland je u izjavi upućenoj putem e-maila potvrdio da su papirnate vrećice proizvedene od papira s potvrdom održivosti. “Papirnate vrećice proizvedene su od papira s certifikatom Vijeća za upravljanje šumama – na svako posječeno stablo zasadimo četiri nova“, kažu u tvrtci. “Papirnate vrećice kod kuće u kontejnerima za papir i karton mogu reciklirati i kupci.

Potvrdio je i da će naručiti studiju procjene ugljičnog otiska i papirnatih i plastičnih vrećica.

You might also like

Leave A Reply