Inovacije otežavaju reciklažu litij-ionskih baterija

Prema Institutu za istraživanje električne energije (EPRI), proizvođači se trude da litij-ionske baterije budu što jeftinije i pritom uklanjaju vrijedne elemente zbog kojih ih se isplati reciklirati.

EPRI je u lanjskom izvještaju procijenio cijenu baterija do kraja radnog vijeka. Ben Kaun, voditelj EPRI-jevog programa za pohranu energije, prošlog je tjedna članovima Trgovačkog odbora Illinoisa rekao kako se cijena litij-ionskih baterija do kraja radnog vijeka povećava zbog izostanka reciklaže.

Mislim da trenutno u nove olovo-kiselinske baterije možemo pretvoriti 98 % takvih baterija. Radi se o gotovo posve zatvorenoj petlji“, rekao je članovima Odbora. To ne vrijedi za litij-ionske baterije. U njima nema jednako mnogo visokovrijednih materijala, a mnoge inovacije na području litij-ionskih baterija usmjerene su na izbacivanje iz sustava preostalih, kao što je kobalt.

Prema Kraljevskom kemijskom društvu, cijena kobalta koji u baterijama služi kao katoda porasla je s 32.000 dolara na početku 2017. na 81.000 dolara u ožujku ove godine. Proizvođači su odgovorili tako što su baterije redizajnirali za što manji udio kobalta. Izvršni direktor Tesle Elon Musk u svibnju je rekao kako je kompanija praktički eliminirala kobalt iz stacionarnih baterija i baterija koje koristi u automobilima.

Kaun je rekao da su baterije zbog toga jeftine, a možda i prejeftine za reciklažu i da bez vrijednog sadržaja nema naročitog razloga za njihov povrat..

Kod litij-ionskih baterija još se nije razvila infrastruktura za reciklažu kao što je to slučaj s olovo-kiselinskim baterijama”, rekao je. “Moramo se pozabaviti značajnim problemom njezine izgradnje. Dio problema je u veličini, a drugi u razumijevanju koji će je poticaji razviti, kao i u kreativnoj uporabi ili barem zadržavanju kvalitetnih materijala koje se u proizvodnju može vratiti poput onih iz olovo-kiselinskih baterija.

You might also like

Leave A Reply