Kina pokrenula novi svemirski znanstveni program

Kina je u srijedu pokrenula novi svemirski znanstveni program koji će se usredotočiti na nastanak i razvoj svemira, crnih rupa, gravitacijskih valova i odnosa između sunčevog sustava i ljudi.

U program će biti uključeni sateliti naziva “Einstein-sonda (EP)“, čiji će cilj biti otkrivanje nebeskih tijela koji tijekom velikih promjena kroz koja prolaze emitiraju X-zrake, kao i crne rupe s kratkotajnim zračenjima visoke energije.

Napredni svemirski solarni opservatorij (ASO-S) znanstvenicima će pomoći da razumiju povezanost između solarnih magnetskih polja, bljeskova i koronalnih izbačaja masa.

Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer ili SMILE, koji je dio sino-eurospke zajedničke misije, usredotočit će se na interakciju između sunčevog vjetra i magnetosfere Zemlje.

U program je također uključen i Gravitational Wave Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor (GECAM), koji će se koristiti za traganje za elektromagnetskim signalima koji su povezani s gravitacijskim valovima.

Očekuje se da će program privući najbolje znanstvenike i inženjere u Kini koji će doći do velikih znanstvenih otkrića i tehnoloških inovacija, rekao je Wang Chi, direktor Nacionalnog svemirskog znanstvenog centra koji radi unutar CAS-a.

Kina je u proteklih nekoliko godina lansirala seriju svemirskih znanstvenih satelita, uključujući i Dark Matter Particle Explorer (DAMPE), Quantum Experiments at Space Scale (QUESS) i Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT).

Izvor

You might also like

Leave A Reply