Ministri energetike: Zelenija budućnost počinje sa zemnim plinom

Svjetski ministri energetika koji predstavljaju dvije trećine svjetskog stanovništva natezali su se oko pitanja kako svijet u budućnosti može postići čistiju energiju. Kompromisni je odgovor zemni plin, barem zasad.

Zajednička izjava ministara energetika skupine G20 koji su se sastali u Argentini navodi potencijal zemnog plina “da se u narednim desetljećima znatno proširi“. Skupina kaže da bi države “koje se odlučuju za pojačanje strategija obnovljive energije” u međuvremenu trebale povećati ulaganja i financiranje u tom području.

Plin će u svakom prijelazu igrati ključnu ulogu” dok se svijet trudi ispuniti ciljeve emisija određene Pariškim ugovorom 2016., rekao je u petak na panelu povodom kraja sastanka njemački generalni direktor za politiku energetike Thorsten Herdan. Dodao je kako su idući korak obnovljivi plinovi poput vodika.

Među dužnosnicima koji su nazočili dvodnevnom sastanku održanom u snijegom zametenom Barilocheu u Argentini bio je i američki tajnik za energetiku Rick Perry.

Tekst zajedničke izjave, u kojoj je spomenut i Pariški sporazum, bio je predmet nekoliko krugova pregovora u kojima su Europska Unija i europske zemlje s SAD-om razmijenile najmanje četiri velika prijedloga i protuprijedloga. Herdan je priznao kako se oko izbora riječi žestoko raspravljalo.

Konačni sporazum postignut je kad je Perry, bivši teksaški guverner, čvrsto pozvao na konsenzus i predstavnike upozorio kako otpor nekolicine nacija remeti inače umnogome potpuno priopćenje, tvrde dvije osobe upoznate s pregovorima.

Veliki kamen spoticanja bio je način na koji će se spomenuti Pariški klimatski sporazum, rekle su te osobe koje su zatražile da ih se ne imenuje jer sudjeluju u privatnim pregovorima. Europske su države najmanje dvaput ustrajale da izbor riječi “potvrdi neumornu odlučnost da se provedu i ostvare ciljevi Pariškog sporazuma“.

SAD se suprotstavio te je skupina na koncu usvojila tekst koji su ponudili Amerikanci, rekli su izvori.

Dok konačna izjava spominje Sporazum, to čini tako što priznaje važnost prijelaza na čistije izvore energije “kako bi se postiglo smanjenje emisija ispušnih plinova u onim zemljama koje su odlučne provesti Pariški sporazum“.

Odabir riječi “nije jasan koliko bismo svi htjeli“, rekao je Herdan. “Ipak, to je kompromis.”

Ishod je u opreci sa sastankom skupine G7 prošlog vikenda koji je završio u zbrci i trgovinskim prijetnjama i tvitom predsjednika Trumpa kako Amerika neće poduprijeti zajedničku izjavu.

Konačni dogovor je drukčiji i od sastanka skupine G20 na temu energetike održanog prošlog srpnja kad je zajednička izjava naglasila američku odluku za izlazom sporazuma o smanjenju potrošnje ugljena i podcrtala koliko su mu druge nacije predane.

Stav vođa drugih članica skupine G20 je da je Pariški sporazum neopoziv“, stajalo je u prošlosrpanjskom priopćenju. SAD se lani također izborio za izbor riječi koji će na glasiti njegovu predanost “bliskoj suradnji s drugim zemljama kako bi im pomogao čistije i učinkovitije pristupati i koristiti fosilna goriva“.

Herdan je u vrijeme kad SAD pokušava oživjeti svoju industriju ugljena tvrdio kako bi se svijet trebao udaljiti od fosilnih goriva. Međutim, rekao je i kako G20 nije klub koji drugima govori što da rade.

You might also like

Leave A Reply