Ultrabrza danska stanica za punjenje mogla bi preobraziti odmarališta

Započela je utrka u izgradnji superbrzih stanica za punjenje na europskoj „električnoj autocesti“ od Norveške do Italije. U danskom gradu Fredericiji u rujnu se očekuje otvaranje prvih od ukupno 180 minimalističkih stanica za punjenje uz cestu. Izgradit će ih danski pružatelj usluga e-mobilnosti Clever u suradnji s europskom energetskom tvrtkom E.On i izgledat će vrlo drukčije od uobičajenih punionica.

Prošle su godine BMW, Daimler, Ford i Volkswagen također objavili da će do 2020. godine u sklopu zajedničkog pothvata IONITY izgraditi 400 visokonaponskih stanica za punjenje u Njemačkoj, Norveškoj i Austriji.

Na početku će Cleverove i E.Onove stanice za punjenje moći bateriju dometa 400 km napuniti za 20-30 minuta, učinkovito i brzo kao IONITY-jeve, te jednakom brzinom kao Teslini superpunjači. Očekuje se da će se s poboljšanjem tehnologije vrijeme punjenja smanjiti: ABB, čiju tehnologiju koristi Clever, nedavno je razotkrio detalje njihovih punktova za napajanje od 350 kW koji će domet od 322 km pružati za samo osam minuta. Cleverove postaje za punjenje električnih vozila nalazit će se na svakih 120 do 180 km i svaka će sadržavati između dva i šest punktova.

Tvrtka COBE Architects za Clever je dizajnirala klasičnu stanicu za punjenje koja umnogome podsjeća na revolucionarnu benzinsku postaju Skovshoved danskog dizajnera Arnea Jacobsona.

Zaboravite na kričave boje i benzinske pare i zamislite živopisnije prizore uzduž francuske Autoceste sunca. Cleverove EV punionice predstavljat će oazu usred autoceste i mirisat će na timijan, ružmarin i lavandu.

Htjeli smo stvoriti novi arhetip“, izjavila je Cleverova direktorica za korisničko iskustvo Marie Kristine Schmidt. “Htjeli smo prenijeti osjećaj slobode koji imate kad se vozite u svom automobilu.

Rezultat je “zeleno srce s digitalnom ponudom“, kako Schmidt to naziva. “Ove električne stanice za punjenje bit će mnogo više od mjesta na kojem možete napuniti bateriju i protegnuti noge. Pružit će vam i osjetilno iskustvo, nešto što inače ne očekujete kad se uputite na dugačko putovanje.

Sadržavat će igrališta za djecu i mjesta za protezanje nogu. Cleverov modularni dizajn znači da se kafić/restoran vrlo lako može smjestiti u “zeleno srce“, ali ne planira se otvaranje ponuda hrane ako će se punionice nalaziti u blizini postojećih. To ne bi trebao biti problem, budući da sjeverni Europljani imaju naviku uzeti kavu za van i staviti ručak u naprtnjaču.

Europska komisija financirala je glavni projekt s 10 milijuna eura, ali Schmidt priznaje da će biti potrebno više od toga da se završi svih 180 električnih punionica.

Tržište je trenutno u ranoj fazi izgradnje“, rekla je. “Rast će biti eksponencijalan, ali morate donijeti odluku da u njemu sudjelujete.

Do 2025. godine prodaja električnih vozila dosegnut će 11 milijuna, a do 2030. godine skočit će na 30 milijuna jer će postati jeftinija od vozila na benzin i dizel. Prema Bloombergu, prošle je godine prodano samo 1,1 milijun električnih vozila. Do 2040. godine utjecaj će biti još više naglašen.

You might also like

Leave A Reply