EU neće izgraditi 11 LNG terminala kao što je to najavio Trump

Europa vjerojatno neće odustati od planova izgradnje malog broja postrojenja za uvoz LNG-a, ali ne desetak, kao što tvrdi predsjednik SAD Donald Trump, navode stručnjaci za energetiku. Time je bačena sumnja na Trumpove tvrdnje kako je dobio obećanje EU da će izgraditi 9-11 LNG terminala radi jačanja američkog izvoza. Stručnjaci kažu i da će tržište, a ne Junker odlučivati da li će EU kupovati više LNG i od koga.

Na kraju zajedničke konferencije za medije sa talijanskim premijerom, održane ovaj tjedan, Trump je obećanje EU oko LNG proglasio pobjedom na njegovom nedavnom “fantastičnom sastanku” sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom.

Iako je u EU “na stolu” desetak prijedloga, u bližoj budućnosti neće biti izgrađeno više od 3-4 terminala. To je zbog toga što postojeća 24 terminala za uvoz LNG u Europi rade samo sa četvrtinom kapaciteta.

Osim toga, EU nema baš puno načina kojima bi nagovorila privatne kompanije da ubrzaju izgradnju novih kapaciteta, piše The Washington Post.

Imamo dovoljno kapacitete. Možda će nam biti potrebni malo veći u nekim regijama. Ali, ne vidim kako bi nam trebalo 11 novih terminala. Možda ima još nekoliko potrebnih, kao što je onaj u Hrvatskoj. Svi ostali su već tu“, dodao je Thierry Bros iz oksfordskog instituta za energetske studije.

Terminali za LNG moraju biti konkurentni velikim projektima plinovoda od kojih su dva iz Rusije i jedan iz Kaspijske regije.

Sjevernim tokom 2 plin će iz Rusije ići do Njemačke, Turskim tokom će ruski plin stizati do Turske i srednje Europe zaobilazeći Ukrajinu, dok će plinovod sa polja Shah Deniz 2, koji je upravo počeo da prenositi plin do Turske, biti produžen do Grčke, Albanije i Italije.

EU nije odlučila koliko će terminala za LNG graditi, to je odluka koja se donosi na komercijalnoj osnovi”, kaže direktor Centra za globalnu energetsku politiku na Sveučilištu Columbia Jason Bordoff. “Ti koji se grade dobivati će plin iz najkonkurentnijih izvora, što može ali ne mora biti američki LNG. Tržište će odlučiti da li će EU kupovati više LNG iz SAD, a ne Juncker“, dodao je on.

U posljednje tri godine europska potrošnja plina je povećana za 17,5%, na 470 milijardi kubnih metara, naveo je Bros. Uvoz LNG pokriva 12,5% i biti će povećan jer europska proizvodnja plina opada, a potrošnja raste. Postojeći kapaciteti za uvoz LNG mogu pokriti 40% sadašnje europske potražnje.

Tijekom nedavne posjete Washingtonu Juncker je bio mnogo oprezniji od Trumpa oko planova za nove kapacitete za prijem LNG. “Spremni smo investirati u infrastrukturu i nove terminale za uvoz LNG iz SAD i drugih zemalja, ali uglavnom iz SAD ako su uvjeti dobri a cijena konkurentna“, rekao je Juncker u govoru 25. srpnja u Centru za strateške i međunarodne studije.

LNG se suočava sa jakom konkurencijom iz Rusije, gdje su troškovi proizvodnje veoma mali. Pored toga, transport plina plinovodima košta puno manje od prijevoza LNG specijalnim tankerima i zatim vraćanja LNG iz tekućeg u plinovito stanje.

Čak i među proizvođačima LNG konkurencija je jaka. Katar i Australija su najveći izvoznici i biti će rival SAD i nakon što novi izvozni kapaciteti prorade. A ako cijena poraste, to može opravdati i brži razvoj na istočnoj obali Afrike.

Planovi za veću ekspanziju LNG u Europi i Aziji također su na meti kritika nekih u SAD-u koji smatraju da bi u slučaju većeg izvoza američki potrošači bili mnogo osjetljiviji na kolebanja međunarodnih cijena.

Tako misle u Američkom udruženju industrijskih potrošača energije nakon što je objavljeno istraživanje ministarstva energetike u kojem se navodi da bi cijene plina mogle biti udvostručene do 2040. dijelom zahvaljujući i rastu izvoza.

IECA nije protiv izvoza LNG“, istaknuli su u toj grupaciji i dodali: “Mi smo protiv pretjeranog izvoza LNG koji kao posljedicu može imati to da će američke cijene diktirati globalna potražnja, kao što je danas slučaj sa cijenama sirove nafte“.

Izvor

You might also like

Leave A Reply