OMV političarima: Ne odlučujete vi koji plin ćemo kupovati

Generalni direktor austrijske naftne kompanije OMV Rainer Seele poručio je čelnicima EU I SAD da tržište, a ne politika odlučuje koji će se plin kupovati.

Seele se time usprotivio dogovoru predsjednika Europske komisije Jean Claudea Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa, prema kojem Europa ubuduće treba kupovati više američkog LNG-a.

“Koji plin se kupuje odlučuje tržište, a ne politika“, poručio je Seele na prezentaciji polugodišnjih rezultata poslovanja OMV. Prema njegovim riječima, potrošači nisu voljni da platiti veću cijenu zato što se plin prevozi brodovima preko Atlantika.

Kada govorimo o američkom LNG, onda će europsko tržište biti otvoreno za takve isporuke ako cijena bude odgovarala“, objasnio je on. Seele ne smatra da je ugrožen sporni plinovod “Sjeverni tok 2“, dodajući da je sve u vezi s njim u rokovima i u okviru budžeta. On je prenio da je počelo postavljanje cijevi u Njemačkoj i da se još samo čeka na odobrenje Danske, pri čemu je naglasio da se ruta može i promijeniti, ako odobrenje ne stigne.

Direktor financija OMV-a Reinhard Florey naglasio je da od sankcija SAD prema Rusiji “Sjeverni tok 2” nije pogođen i da je to utvrđeno u razgovoru sa ministarstvom financija i vanjskih poslova SAD.

Od ukupno 9.5 milijardi eura, koliko stoji projekt “Sjeverni tok 2“, jednu desetinu budžeta stavlja na raspolaganje OMV, koji je do sada uplatio 465 milijuna eura.

Izvor

You might also like

Leave A Reply