Turska najavila formiranje svemirske agencije

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank potvrdio je kako će do kraja godine biti formirana Svemirska agencija te države.

Varank je kazao kako će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontroliranja kada je riječ o svemirskom sektoru. Naglasio je kako je primarni cilj usmjeriti taj sektor, koordinirati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima.

Tursku svemirsku agenciju formiramo s ciljem jačanja svemirske industrije, razvoja znanstvene infrastrukture i ljudskih resursa na polju svemirske tehnologije, te jačanja kapaciteta i sposobnosti. Ova organizacija će omogućiti implementaciju temeljne politike i strategije koja je zacrtana na polju svemirske tehnologije. Pripremiti će teren za razvoj jedne konkurentne industrije koja nema vanjsku ovisnost. Istovremeno će koordinirati drugim organizacijama u ovom sektoru.

Ministar se osvrnuo i na aktivnosti u vezi sa proizvodnjom domaćih i nacionalnih satelita. Kazao je kako se Turska od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita.

U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru.

Varank je dodao kako je Turska 2014. započela sa projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, te kako će satelit Turksat 6A pružati uslugu komunikacije na širokom području od Europe do Indije.

On je naveo kako će model ovog satelita biti spreman do kraja 2020. godine.

Izvor

You might also like

Leave A Reply