U kineskom Tianjinu postavljene su pametne ulične svjetiljke

Lokalne su vlasti u petak izjavile kako je u eko-gradu Tianjinu ugrađeno prvih 400 pametnih uličnih svjetiljki.

Pametne ulične svjetiljke u koje su ugrađene kamere, senzori i električni zasloni mogu prikupljati i analizirati podatke o kvaliteti zraka, prometu i prometnim prekršajima, sudeći prema Zhangu Yongu koji radi u tvrtki zaduženoj za pametne ulične svjetiljke i lokalnu gradsku infrastrukturu.

Svjetiljke, primjerice, mogu pratiti gustoću ključnih indikatora zagađenja zraka, poput čestica PM 2.5, PM 10, sumporovog dioksida i ozona. Kada gustoća tih čestica premaši nacionalne razine sigurnosti sustav će obavijestiti vlasti zadužene za okoliš i okolišna pitanja koje će potom poduzeti potrebne mjere za kontrolu zagađenja.

Ulične svjetiljke također mogu identificirati nelegalna parkiranja i registarske tablice što potom policajci mogu iskoristiti kao dokaz protiv prijestupnika.

Zhang je rekao kako će u budućnosti sve veći broj tzv. eko-gradova koristiti ovakve pametne svjetiljke i da će se njihove funkcije proširivati tako da uključuju i praćenje buke te će čak moći podržavati bežičnu internetsku mrežu.

Sino-Singapore Tianjin Eco-City je projekt vlada Kine i Singapura kojim se želi odgovoriti na globalne klimatske izazove, ojačati zaštitu okoliša, očuvati okolišne resurse i izgraditi skladno društvo.

Izvor

You might also like

Leave A Reply