Dronovi, roboti i sateliti na prvoj digitalnoj farmi u Srbiji

Digitalna farma u Krivaji, na kojoj se može vidjeti upotreba dronova, robota i satelita u poljoprivrednoj proizvodnji, prva je ovog tipa u regiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović obišao je ovu farmu i istaknuo da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Srbije.

Upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji postiže se optimizacija prinosa, koji u tradicionalnim uvjetima mogu varirati dva do četiri puta i iz svakog dijela zemljišta se izvlači maksimum. Skoro sve ljudske aktivnosti zamjenjuju se strojevima, smanjuje se potrošnja gnojiva i pesticida, što je najveći trošak proizvođača, a uštede mogu biti i do 30 posto“, rekao je on.

Popović je dodao da je ovo prva digitalna farma, a da je u planu otvaranje još takvih za povrtlarstvo, vinogradarstvo i druge grane poljoprivrede.

Pored senzora koji određuju potrebe biljke za ugljikom, vlažnošću zemljišta i lista, predstavljeni su i inteligentni roboti za poljoprivredu, nazvani vojvođanskim imenima – “Lala” i “Sosa”.

Direktorica Europske investicijske banke za zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je impresionirana postignućima Biosens instituta.

U obnovu zgrade Instituta ulažemo 14 milijuna eura, kako bi znanstvenici imali odgovarajuće uvjete za rad. Oni su, sada vidimo, uspjeli spojiti nemoguće – prošlost i budućnost, najsuvremenije informacijske tehnologije i poljoprivredu, koja je tradicionalna djelatnost. Naša banka je do sada odredila 200 milijuna eura za inovacije i znanost i sada nam Biosens dokazuje da ne trebamo stati“, navela je ona.

Digitalna farma u Krivaji realizirana je sredstvima EIB-a, bespovratnim sredstvima Europske unije i Vlade Srbije, a poljoprivrednicima pruža priliku da besplatno nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije.

Izvor

You might also like

Leave A Reply