Kina će lansirati prvu sondu na Mars u srpnju 2020.

Kina planira lansirati prvu sondu na Mars u srpnju 2020., nakon koje će slijediti druga misija na Mars oko 2028., izvijestile su Pekinške vijesti.

Očekuje se kako će sonda sletjeti na površinu Marsa radi istraživanja tijekom 2021. nakon 10 mjeseci leta, reako je Li Guoping, glasnogovornik Kineske nacionalne uprave za svemir. Govorio je na forumu povezanom s istraživanjem svemira koji se u utorak održao u Pekingu.

Li Guoping je reako kako je cilj druge misije na Mars prikupiti uzorke tla s tog crvenog planeta. Dodao je kako će Kina provesti istraživanje asteroida u idućim godinama i početi istraživati sustav Jupitera oko 2030. Li je rekao kako prvi program istraživanja Marsa protiče dobro, dok sljedeće misije prolaze kroz službeno potvrđivanje.

Glasnogovornik Kineske nacionalne uprave za svemir je također pojasnio druge planove Kine za istraživanje svemira: lunarna sonda Chang’e-4 će sletjeti na udaljeniju stranu mjeseca krajem 2018., a lansiranje teške noseće rakete Dugi marš-9 je predviđeno za 2028.

Izvor

You might also like

Leave A Reply