Kineski investitori se povlače iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli

Kineski investitorski konzorcij kojeg čine China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd - GEDI nakon rujna se defnitivno povlači iz kapitalnog projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Kineski investitori očekivali su da Parlament FBiH još na početku ove godine da zeleno svjetlo za izgradnju ovog bloka, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1.5 milijardi KM.

Vlada FBiH je još na hitnoj sjednici održanoj 24. studenog 2017. godine prihvatila zaključak tima za pregovore te je odobrila aktivnosti na usuglašavanje teksta garancije FBiH i drugih financijskih dokumenata koji proizilaze iz Sporazuma o kreditnoj liniji izmedu Elektroprivrede BiH i Cexim Banke Kine.

Na telefonskoj konferenciji održanoj 22. siječnja i 9. veljače 2018. godine Cexim Banka je prihvatila većinu prijedloga Tima za pregovore. U svibnju je sve jednoglasno usvojeno, no u Ministarstvu financija FBiH je sve bilo privremeno stopirano.

Vlada FBiH je tek 17. kolovoza izdala garanciju za gradnju ovog kapitalnog projekta, a sve je na sjednici održanoj 18. rujna odobrila i Skupština dioničara Elektroprivrede BiH. No, izgleda prekasno.

Naime, šanse da se još u naredna dva tjedna održi sjednica Predstavničkog doma, kao i Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se odobrio ovaj kapitalni projekt su ravne nuli, potvrđeno je za Klix.ba u ovoj zakonodavnoj instituciji.

Šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženan Đonlagić rekao je da je ova informacija poražavajuća te pokazuje kako aktualna vlast tjera domaće i strane investicije.

Mjesecima u parlamentarne klupe nismo dobili taj projekt niti smo ikada imali priliku da se o tome odredimo. Iluzorno je očekivati da se to dogodi u ovom mjesecu, kada smo u jeku izborne kampanje. Umjesto da se bavio strateškim investicijama, federalni premijer se bavio “banditizam ekonomijom”“, rekao je Đonlagić.

On je dodao i da je aktualna vladajuća koalicija Parlament FBiH dovela do najniže razine produktivnosti u povijesti.

Ne postoji ozbiljno zakonsko rješenje, ozbiljan projekt koji je realiziran, zapravo ništa od onoga što je pompozno najavljivano, a posebno ništa iz elektroenergetskog sektora. Vlast je ponovo poslala poruke da strane investicije nisu dobrodošle u BiH“, zaključio je Đonlagić.

Izvor

You might also like

Leave A Reply