Grupno financirana sunčana elektrana u Križevcima počela proizvoditi energiju

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima puštena je u rad prva grupno financirana sunčana elektrana. Križevci su prvi grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sudjelovali su građani prema modelu mikrozajmova. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%. Snaga elektrane je 30 kwh, a procijenjena ušteda je 36.000,00 kuna godišnje. Prosječno ulaganje iznosilo je 4.000 kuna, a električnu energiju koja se ne potroši otkupljuje HEP Opskrba.

Solarni paneli na ovom krovu bit će dovoljni za prikupljanje energije za cijelu zgradu i sve korisnike križevačkoga Razvojnog centra i tehnološkog parka. Kapaciteta je 30 kw, ali za razliku od bilo koje druge sunčane elektrane ovo je jedini projekt na kojem se pokušala potaknuti šira zajednica“, istaknuo je Tihomir Hodak, Razvojni centar i tehnološki park Križevci.

Prema modelu mikrozajmova u ovom su projektu vrijednom 230.000 kuna sudjelovali građani. Svjetlo obasjava fotonaponske čelije, puni se električna energija i kroz pretvarač putem brojila troši električna energija na licu mjesta.

Znači cijelo vrijeme dok se proizvodi električna energija i dok postoji potrošnja u ovoj zgradi ona se troši i time smanjuje račun. Sav višak se predaje u mrežu“, objašnjva Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge za HRT. Procijenjena ušteda za električnu energiju iznosi 36.000 kuna na godinu. I tu priča tek počinje.

Mi u ovom trenutku već radimo tehničku dokumentaciju za dva javna objekta krova, vjerojatno ćemo do kraja godine ići s još jednim. Ali sigurno želimo kod naših korisnika osvjestiti dodatno poduzenitnike da koriste resurse koji su im dostupni u smislu poticaja i fondova“, naglašava Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Grad Križevci sustavno potiče ulaganje u obnovljive izvore energije, pa će ovakav model ponuditi i svim građanima u ovom dijelu Prigorja.

Izvor

You might also like
1 Comment
  1. MIROSLAV BEM says

    KADA ĆA AM OVI PRIČATELJI PRIČA BAREM STRUČNO POJASNITI DA SU kWh ENERGIJA, A SANAGA JE kW. STALNE PRIČE I PIDVALE A POSEBNO O NIŽIM CIJENAMA, A VEĆ SADA PLAČAMO OKO 2,0 MILIJARDE IZ CIJENA kWh ZA NEKAKVE OBNOVLJIVE IZVORE, KOJE NIKAKO NE VIĐAMO, A SADA SLUŠAMO PRIČE I NEKIM OBNOVLJIVIM IZVORIMA. OVE PODVALE PRODAJITE NEZNALICAMA, A NAMA IZ STRUKE PRESTANITEPRODAVATO MAGLE O NEČEMU ŠTO JE STRUKA OTPISALA PRIJE DESETLJETNIH VREMENA !

Leave A Reply