OPEC najavljuje rast proizvodnje nafte u sljedećih 5 godina

OPEC u svom godišnjem izvješču navodi kako će svjetska proizvodnja nafte porasti u idućih 5 godina zbog rastuće potražnjom za zračnim i cestovnim prijevozom i kemikalijama, a najavljeni porast potražnje premašiti će smanjenje proizvodnje zbog širenja električnih vozila.

Organizacija zemalja izvoznica nafte očekuje da će potražnja dosegnuti 112 milijuna barela na dan 2040. godine, zahvaljujući prije svega zračnom sektoru, cestovnim vozilima i kemijskoj industriji. Očekuje se da će samo zrakoplovne kompanije povećati potrošnju nafte u prosjeku za 2.2% godišnje.

Prema najavama iz OPEC-a, broj vozila na cestama će do 2040. narasti sa sadašnjih 1.1 milijardi na 2.4 milijarde, dok bi, prema navodima ove organizacije, broj električnih vozila u 22 godine trebao narasti na “samo” 320 milijuna. Čak i ako bi broj električnih vozila na cestama do 2040. godine porastao na 720 milijuna (u slučaju bržeg tehnološkog napretka), proizvodnja nafte do 2040. godine ne bi previše patila od ove promjene scenarija, tj. pad proizvodnje uzrokovane povećanjem broja električnih vozila iznosio bi manje od 3 milijuna barela dnevno.

OPEC računa da će obnovljivi izvori energije, iako u rastu, u naredne 22 godine zadovoljiti samo 20% potreba za energijom. Potrošnja ugljena će do 2040. godine biti smanjena za jednu trećinu u zemljama OECD-a (najrazvijenijim zemljama svijeta), ali će se zato povećati za 20% u zemljama u razvoju. Povećanje proizvodnje nafte dolazi uglavnom iz depozita škriljevca u Sjedinjenim Američkim Državama, dok će Kina i Indija biti glavni pokretači potražnje.

You might also like

Leave A Reply