Prijatelji životinja povodom Dana vegetarijanstva najavljuju zeleni listopad

Ako ste slučajno zakasnili i niste proslavili takozvani dan "Zagrli vegana" koji se diljem svijeta obilježava 27. rujna, nemojte se uzrujavati.

Pred vama je cijeli listopad, poznat i kao zeleni mjesec, u kojemu ćete imati priliku slaviti ljubav prema životinjama, družiti se s istomišljenicima, naučiti nešto novo i odazvati se na razna događanja. Mjesec započinje Svjetskim danom vegetarijanstva, a završava Svjetskim danom veganstva 1. studenoga.

Prijatelji životinja tom prilikom pozivaju sve da na www.veganopolis.net pronađu Vege izazov, besplatni servis koji sve prijavljene mjesec dana svakodnevno opskrbljuje novim receptima i informacijama o održivom načinu prehrane te informacijama o nesudjelovanju u nevjerojatnoj okrutnosti i nasilju nad životinjama.

Vlatka Balaš iz udruge Prijatelji životinja podsjeća na još tri “zelena” događanja u listopadu: “Tijekom zelenog mjeseca obilježit će se i Svjetski dan životinja s farma (2. listopada), dan kada se skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda zatočenih životinja“.

Nadalje, Međunarodni dan zaštite životinja bit će obilježen 6. listopada na Bundeku u organizaciji Grada Zagreba, gdje će, uz veliki broj štandova udruga za zaštitu životinja, biti postavljen i Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u veganskim obrocima i zadržati se na obilježavanju ovog važnog datuma u mjesecu listopadu.

Balaš posebno ističe: “Zeleni mjesec začinit će i besplatno predavanje nagrađivanog američkog spisatelja, govornika i edukatora, autora knjige “Hrana za mir” (World Peace Diet) objavljene na 16 jezika, dr. Willa Tuttlea. On će 12. listopada 2018. u 18 sati održati predavanje u prostoru udruge Prijatelji životinja, u Jurišićevoj 25 u Zagrebu. Pozivamo sve da dođu u što većem broju“.

Biljna prehrana opće je prihvaćena diljem svijeta, a mnogi poznati zagovornici vegetarijanstva bili su geniji, znanstvenici, umjetnici i mislioci poput: Nikole Tesle, Alberta Einsteina, Leonarda da Vincija, Vincenta Van Gogha, Mahatme Gandhija, Pitagore, Thomasa Edisona, Platona, Franza Kafke i mnogih drugih. Danas je biti vegan lakše nego ikada, a s takvom prehranom, potvrđeno je raznim istraživanjima, dolaze i razne zdravstvene dobrobiti poput niže razine kolesterola, nižeg krvnog tlaka, zdravijeg indeksa tjelesne mase, manjeg rizika za bolesti srca i karcinom te bolje kontrole i prevencije dijabetesa.

Biljnom prehranom mogao bi se riješiti i problem gladi u svijetu jer, kada bi se sva hrana uzgajana za uzgoj životinja s farma prenamijenila ljudima, moglo bi se nahraniti cijelo čovječanstvo, i to čak triput. Osim toga, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla odgovorna je za globalno zatopljenje više od ukupnog svjetskog prometa.

Prijatelji životinja pozivaju sve da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana vegetarijanstva i zelenog mjeseca te se barem približe održivom načinu života i prehrane.

Izvor

You might also like

Leave A Reply