Najugledniji fuzijski stručnjaci u Zagrebu donose novu strategiju EU-a za fuziju

Konzorcij EUROfusion, koji provodi istraživanja u području fuzije u ime Europske unije i njenih članica, održat će dvodnevni sastanak konzorcija od 17. do 18. listopada 2018. u Hotelu Dubrovnik, Gajeva ul. 1, Zagreb. Domaćin sastanka EUROfusiona je Institut Ruđer Bošković (IRB), centar fuzijskih istraživanja u Republici Hrvatskoj te su-osnivač konzorcija.

Na sastanku će sudjelovati Tony Donne, direktor EUROfusiona, predstavnici vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU), te Švicarske i Ukrajine, uz predstavnike Europske komisije (EK). Tijekom dvodnevnog sastanka europski fuzijski stručnjaci usvojit će novu strategiju EU-a za fuziju, a znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva pripremaju se za predstojeći izlazak iz Europske unije.

Program sastanka započinje u srijedu, 17. listopada 2018. u 8.30 sati, a kolegama novinarima preporučamo dolazak oko 10.00 sati jer je prva pauza u 10.30 sati, a tijekom koje će se moći dobiti izjave za medije. Za izjave će biti na raspolaganju prof. dr. sc. Tony Donne, direktor EUROfusiona i dr. Tonči Tadić, voditelj fuzijskog programa u RH.

Na sastanku u Zagrebu bit će usvojena nova strategija EU-a za fuziju, odnosno novi Fusion Roadmap EU. Novi Roadmap uzima u obzir dovršenje fuzijskog reaktora ITER do 2025. i početka gradnje fuzijske elektrane DEMO 2035., ali i sva znanstvena otkrića EUROfusiona u zadnjih pet godina. Naime, EUROfusion je od strane EU zadužen provesti sva znanstvena istraživanja nužna za uspješan rad ITER-a i elektrane DEMO, a program istraživanja sadržan je u Fusion Roadmapu. Obzirom da je riječ o uređajima vrijednim desecima milijardi eura nužna je dobra znanstvena priprema i planiranje.

Posebna točka sastanka EUROfusiona posvećena je Brexitu, s obzirom da je u Centru za fuzijsku energiju u Culham u Oxfordshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) smješten najveći fuzijski reaktor JET s kojim upravlja EU. Na JET-u je nužno do 2023. provesti pripremna testiranja režima rada za deset puta veći reaktor ITER, vrijedan 15 milijardi eura. Nažalost, neuređeni odlazak UK-a iz Unije može poremetiti planove fuzijskih istraživanja EU-a i nanijeti nemjerljivu štetu znanstvenoj zajednici u UK-u.

Budući da je za realizaciju ITER-a nužna suradnja s ostalim članicama tog projekta (SAD, Rusija, Indija, Japan, Kina, Koreja) na dvodnevnom sastanku bit će govora i o fuzijskoj suradnji EU-a sa SAD-om, s obzirom na novu američku administraciju. Također, na sastanku EUROfusiona bit će dogovoren i model korištenja uređaja DONES, čiju gradnju predvode Španjolska i Hrvatska.

Podsjetimo, DONES je pola milijarde eura vrijedan uređaj na kojem će se provoditi istraživanja otpornosti fuzijskih materijala na zračenje, kako bi se dobili materijali pogodni za fuzijsku elektranu DEMO.

Zemlje-partnerice Španjolska i Hrvatska smatraju da je gradnju DONES-a nužno započeti već krajem 2020. godine, te da su na projekt dobrodošle sve članice EU-a i Japan.

Izvor

You might also like

Leave A Reply