U Zagrebu održan 1. međunarodni prosvjed za zabranu lova

U subotu, 27. 10. 2018. godine na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i ulicama u središtu Zagreba kojom se kretala prosvjedna povorka održan je 1. međunarodni prosvjed za zabranu lova u organizaciji inicijative Oslobođenje životinja uz glasno bubnjanje Drum ‘n’ bijesa, brojne transparente s fotografijama životinja i porukama protiv njihovog ubijanja.

Osnova obrane životinja i njihovih temeljnih prava je veganstvo razumijevano kao čvrsti etički stav koji se protivi uzgajanju, iskorištavanju, zatočavanju, sakaćenju, ozljeđivanju i ubijanju životinja, a iz tog etičkog stava onda posljedično proizlazi i veganska tj. biljna prehrana, tako da se tijekom prosvjeda jasno moglo pročitati ovakve poruke: “Upucati slobodnoživućeg jelena je jednako moralno pogrešno kao i zaklati uzgojenu kravu. U oba slučaja radi se o čistom obijesnom nasilju ljudi nad nedužnim i bespomoćnim životinjama“.

U mnogim raspravama između lovaca i aktivista Pokreta za oslobođenje životinja, lovci su govorili da se zajedno trebamo boriti protiv krivolova, a vegani pravaši su insistirali na tome da se čitava stvar mora sagledati iz perspektive žrtve: “Žrtvi je potpuno svejedno ima li ubojica dozvolu ili ne! Lovac ili krivolovac su za nju potpuno isti“.

Također je istaknuto je jednako moralno pogrešno i neprihvatljivo loviti životinje koje žive na kopnu kao i one koje žive u moru: “RiboLov je jedan od najokrutnijih oblika lova u kojem životinje satima umiru od dekompresijske bolesti, gušeći se usoljene i nagurane u kašetama“.

Index je u svom osvrtu na 1. međunarodni prosvjed za zabranu lova pokrenuo i anketu s pitanjem: “Treba li zabraniti lov?” na koju je čak 44% od 4874 ispitanika odgovorilo da treba zabraniti lov. Jasno je da to nije vjerodostojna anketa, ali ipak pruža neki uvid i nadu da bi kroz 10-ak godina mogli izboriti bolji svijet za sve svjesne i osjećajne Zemljane, ljudske i ne-ljudske.

Izvor

You might also like

Leave A Reply