BiH obara rekord u izvozu električne energije

Bosna i Hercegovina je za devet mjeeci 2018. godine izvezla električne energije u vrijednosti 442,2 milijuna KM. Izvoz je prema podacima Agencije za statistiku BiH za 31 posto veći nego 2017. godine.

Naša zemlja na dobrom je putu da premaši rekordan izvoz električne energije iz 2013. godine kada je izvoz iznosio 471.9 milijuna KM. Naime, u preostala tri mjeseca do kraja godine potrebno je ostvariti izvoz od oko 30 milijuna KM i rekord će biti oboren, što svakako neće biti teško s ozbirom da je samo u rujnu izvoz bio 52.3 milijuna KM.

Kada je riječ u uvozu, BiH je uvezla električne energije za period od siječnja do rujna u vrijednosti 113,1 milijuna KM što je za 45,3 posto manje nego u istom periodu 2017. godine.

Dobri rezultati u izvozu i uvozu električne energije ove godine održavaju povoljne hidrološke prilike, za razliku od prošle godine koja je u tom pogledu bila jedna od najgorih. Također, jedan od faktora je i visoka burzovna cijena električne energije.

Samo u Federaciji BiH u razdoblju od siječnja do rujna proizvedeno je 7.308 GWh električne energije, što je 11,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je proizvedeno 6.571 GWh.

Termoelektrane su proizvele 4.445 GWh, a hiodroelektrane 2.863 GW. Udio proizvodnje električne energije u hidroelektranama je 39,1 posto, što je znatno povoljnije nego prethodne godine.

Povećani izvoz i povećana proizvodnja električne energije iz hidroelektrana, a koja je jeftinija od one iz termoelektrana, odražavaju se na poslovanje elektroprivreda koje su na polugodištu izvijestile u visokoj dobiti.

EP HZHB imala je dobit od 38,66 milijuna KM, Elektroprivreda RS od 56 milijuna KM, a Elektoprivreda BiH je prošlogodišnji gubitak od 22,8 milijuna KM preokrenula u dobitak od 28 milijuna KM.

Izvor

You might also like
1 Comment
  1. […] Blidinje.NET/croenergo.eu […]

Leave A Reply