Karlovačka Aquatika u borbi protiv plastičnog onečišćenja

Aquatika ponovno sudjeluje u svjetskoj akciji protiv plastičnog onečišćenja oceana, mora i rijeka: "World Aquariums #ReadyToChangeto #BeatPlasticPollution". U akciji sudjeluje 106 akvarija iz 33 zemlje, među kojima 67 iz 21 zemlje EU.

Globalnu koaliciju međunarodnih akvarija koordinira Europska komisija, zajedno s Programom zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, a podupiru Oceanografski muzej Monako, Europska unija akvarija, Zoološki vrtovi i akvarij, Američko konzervatorsko partnerstvo i UNESCO-ovo udruženje Oceanografska komisija.

Europska komisija se pridružila Programu zaštite okoliša Ujedinjenih naroda i ostalim međunarodnim partnerima kako bi pokrenula koaliciju u borbi protiv zagađenja od plastičnog otpada. Akvariji širom svijeta organiziraju trajne aktivnosti u svojim objektima i pozivaju sve da promijene svoje politike nabave, na primjer u kantinama i trgovinama, kako bi uklonili sve plastične artikle jednokratne uporabe.

Aquatika također minimizira upotrebu jednokratne plastike u svome poslovanju. Primjerice u sklopu suvenirnice na način da izbjegava pakiranje suvenira u celofan te teži upotrebi prirodnih materijala. Također u sklopu vlastitog caffe bara, Aquatika izbjegava upotrebu jednokratnih plastičnih slamki te je iste zamijenila papirnatima.

Cilj je imati barem 200 akvarija do 2019. sa podizanjem svijesti javnosti o plastičnoj kontaminiranosti. Institucije uključene u inicijativu sudjelovat će s potencijalnim partnerima, kao što su sponzori i nevladine organizacije, kako bi se promovirale najbolje prakse korištenja plastike na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Poziv za globalnu suradnju jedna je od službenih obveza koje je Europska unija objavila na 5. međunarodnoj konferenciji “Naš ocean” 29. i 30. listopada na Baliju. Ovom prigodom, Europska komisija radi 18 mjeseci radi poticanja i izgradnje ove globalne koalicije, a akvariji su prozor našeg oceana. Programi nam pokazuju ono što nam treba kako bi zaštitili i potaknuli ljubitelje oceana sutra. “Milijuni ljudi svake godine posjećuju akvarije širom svijeta i to će ih mobilizirati da razmotre način na koji koristimo plastiku“.

Izvor

You might also like

Leave A Reply