Otvoreno novo nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je na ovotjednoj sjednici donijela Odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za sedam novih istražnih prostora.

Natječaj za koji je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku biti će otvoren do 30. lipnja 2019. godine kada je krajnji rok za podnošenje ponuda. Po provedenom postupku nadmetanja za izdavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu te odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike donosi odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za svaki pojedini istražni prostor.

Pet istražnih prostora za koje je Vlada Republike Hrvatske potpisala ugovore 2016. godine pokrenuli su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju nakon dugog niza godina u kojemu je Republika Hrvatska bila suočena s kontinuiranim padom proizvodnje unatoč činjenici kako je upravo područje Panonskog bazena povijesno bilo glavno crpilište sirove nafte i prirodnog plina u RH.

U novom krugu natječaja na području Panonskog bazena očekuje se dobar interes inozemnih kompanija koje su od prije upoznate s potencijalom ovog područja.

Izvor

You might also like

Leave A Reply