Potpuni fijasko ICCAT konferencije: Otvorena vrata kriminalnim aktivnostima i ilegalnom ribolovu atlantske tune

Potpuni fijasko ICCAT konferencije: Otvorena vrata kriminalnim aktivnostima i ilegalnom ribolovu atlantske tune Posted on 20 November 2018 Dubrovnik, Hrvatska - Nakon osam dana žestokih pregovora, EU i 50 zemalja koje su uključene u ribolov tune (koje su ujedno i članice Međunarodne komisije za očuvanje atlantskih tuna ICCAT), napustit će Hrvatsku bez usvajanja bilo kakvih potrebnih mjera za zaustavljanje goleme protuzakonite trgovine plavoperajnom tunom i prekomjernog izlova tropske tune.

Ponovno se nije uvela stroža zabrana sakaćenja morskih pasa radi peraja, dovodeći ovu vrstu u još veću opasnost. WWF snažno osuđuje neodgovornu odluku ICCAT-a koji i dalje dopušta iscrpljivanje vrijednih ribljih stokova u korist privatnih, pa čak i kriminalnih interesa.

Alessandro Buzzi, voditelj globalnog programa za tune u WWF-u kaže: “Neuspjeh ICCAT-a da pronađe jedinstven i snažan odgovor protiv zločinačkih i neodrživih aktivnosti u izlovu tuna je u najmanju ruku žalostan. Rezultat odluka na ovoj konferenciji je taj da će kompanije koje se bave ribolovom ostati slobodne u nastavku krijumčarenja velikih količina neprijavljene tune, provoditi aktivnosti koje podupiru zločinačke mreže i ugrožavaju stokove tune na račun sigurnosti potrošača“.

Odluka o zanemarivanju znanstvenog savjeta i odgađanju bilo kakve aktivnosti za rješavanje prekomjernog izlova žutoperajne tune i već ugrožene velikooke tune, mogla bi ozbiljno dovesti u opasnost oporavak tih vrsta. Vrlo je razočaravajuće vidjeti da nema ozbiljne političke volje koja bi jamčila potpunu zakonitost i održivost ribolova.

Izvorni prijedlog EU-a za jačim planom upravljanja, koji bi uključio neke nove mjere fleksibilnosti, uz istovremeno osiguravanje oporavka vrsta i povećane kontrole, snažno je potkopan od strane ICCAT-a i zemalja članica s južnog i istočnog Sredozemlja. WWF ne podržava konačni sporazum koji sada uključuje fleksibilnost bez jačanja kontrole, jer to neće doprinijeti boljoj provedbi zakonitosti niti održivosti. Potreba za takvim mjerama nedavno je naglašena istragom o nezakonitoj trgovini plavoperajnom tunom koja je otkrila međunarodnu operaciju u vrijednosti više od 12 milijuna eura godišnje i uključivala španjolske tvrtke, francuske i talijanske luke i farme plavoperajne tune na Malti.

Iako se u posljednjih nekoliko godina stok plavoperajne Atlantske tune u Sredozemnom moru počeo vidno oporavljati, ovakvim političkim odlukama dovodimo u pitanje nastavak priče koja je trebala biti primjer dobre prakse u upravljanju ribarstvom na globalnoj razini“, kaže Danijel Kanski, voditelj programa za more u WWF Adriji.

Izvor

You might also like

Leave A Reply