Potraga za naftom u Crnoj Gori počinje 10. studenoga

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empress, u subotu stiže u crnogorske teritorijalne vode, potvrdio je za Radio Crne Gore načelnik Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog prometa u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

Dolaze u subotu 10. studenog i odmah počinju sa radom, a sama istraživanja su planirana od 10. studenog do 21. prosinca“, kazao je Lukšić. Istraživanja su planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek.

“Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svjetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas“, kazao je Lukšić.

Uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i plina.

Uprava pomorske sigurnosti preventivno će djelovati narednih dana, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje skupe istraživačke opreme, naglašava Lukšić.

Zadatak Uprave pomorske sigurnosti u ovom dijelu se odnosi na upozorenje brodova u skladu sa radio oglasom koji će biti emitiran od 10. studenog gdje će se svi plovni objekti upozoravati na aktivnosti koje će biti označene točnim koordinatama“, istaknuo je Lukšić.

U tom području pojačana je ribarska aktivnost pa su u UPS planirali da vlasnicima svih plovila dijele letke u kojima se upozoravaju, da se od znanstveno-istraživačkih brodova mora održavati sigurna udaljenost.

Izvor

You might also like

Leave A Reply